Uvek je bolje čuvati zdravlje nego lečiti se kada se ono naruši, odnosno, kako narod kaže: bolje sprečiti, nego lečiti. Novinar i narodni travar Momčilo Antonijević za RTS otkriva kako koristiti lekovite biljke kao preventivu i za očuvanje zdravlja.

"Za tu namenu na prvom mestu ću izdvojiti šipurak. Važno je napomenuti da, kada se sakuplja za čaj, plodovi treba da budu potpuno čvrsti da bi mogli da se osuše i pripreme za čaj, koji deluje veoma blagotvorno na organe za disanje i varenje", navodi Antonijević.

Osim vitamina C, šipurak sadrži i vitamine iz grupe B, vitamin K, kao i provitamin A koji mu daje boju. Dodatni njegov kvalitet je što je ukusan, pa uz malo meda ni deca neće imati ništa protiv da ga popiju.

Pažljivo sa ehinaceom, majčina dušica za infekcije

Druga na Antonijevićevoj listi biljaka za preventivu je ehinacea. Odmah treba naglasiti da je ne bi trebalo davati deci mlađoj od 12 godina, jer ona podstiče proizvodnju limfocita, a mala deca još nemaju u potpunosti formiran imuni sistem. Sa druge strane, sjajna je za tinejdžere i odrasle ljude, jer je pravi imunostimulator i jača odbranu organizma.

Majčina dušica je još jedna lekovita biljka koja odlično deluje protiv infekcija probavnih organa kao i organa za disanje. Takođe je delotvorna i protiv bakterijskih infekcija mokraćnih kanala.

Ako ljudi koriste majčinu dušicu da od nje naprave čaj, važno je napomenuti da je ne treba kuvati zato što njena lekovita etarska ulja vrlo lako vetre u kuvanju. Zbog toga, čaj od majčine dušice treba praviti tako što se ona prelije proključalom vodom, promeša, poklopi i ostaviti da odstoji 15 do 20 minuta. Majčina dušica može da se daje deci starijoj od dve godine, a za čaj je dovoljna jedna kašičica sušene majčine dušice. Za odrasle je dovoljna supena kašika.

Prevencija je najbolja, ali šta kada se razbolimo?

Kod infekcija disajnih puteva i sinusa veoma je blagotvorna inhalacija, a tu na scenu stupaju mnoge lekovite biljke.

"Kada su u pitanju esencijalna ulja koja deca mogu da koriste pri inhalaciji, izdvojio bih čajno drvo, kao jedan od najsnažnijih antiseptika, ali i limun i eukaliptus. Pomoću njih se efikasno vrši dezinfekcija gornjih disajnih puteva, što je veoma korisno u periodu respiratornih infekcija", istakao je Antonijević. Ukoliko nemate esencijalna ulja kod kuće, za inhalaciju se mogu koristiti suvi listovi bosiljka.

Šta za temperaturu?

Zova je odličan prirodni preparat za snižavanje telesne temperature, a poseduje i snažna antivirusna svojstva. Nju mogu da koriste i deca, a za tu namenu čaj od zove treba popiti što topliji.

Antonijević takođe napominje i da telesnu temperaturu ne treba uvek spuštati, jer malo povišena temperatura je znak da se telo na kontrolisan način bori i ne treba mu odmagati. Za spuštanje temperature treba koristiti i čaj od lipe, koji je takođe veoma ukusan i prijatan. Kad dođe do visoke temperature, obično dođe i do gubitka apetita, a tu može da pomogne hajdučka trava koja, pored brojnih dobrih efekata, pospešuje apetit. Jedina njena mana jeste gorak ukus, a upravo zbog supstanci koje ga izazivaju ona ima ta svojstva i čaj od nje ne bi trebalo zaslađivati.

"Čarobni" namaz za malokrvnost

Mala deca vrlo često imaju problem sa malokrvnošću, a tu i te kako može da pomogne kopriva, odnosno čaj od lista te biljke. Odličan preparat za tu namenu je poseban namaz od mlevenog semena koprive, meda i sirovog kakaoa, koji je takođe veoma bogat gvožđem. "Treba vam 100 grama mlevenog semena koprive, pet supenih kašika kakaoa i kilogram meda. Kada se to pomeša, imate namaz koji deca mnogo radije uzimaju jer ima taj slatki čokoladni ukus", navodi Antonijević.

Protiv dijareje – listovi divlje kupine i kruške

Jedna od najboljih taninskih biljaka, koje se obično koriste protiv proliva, jeste divlja kupina, odnosno njen list. Koristi se i list divlje kruške koji je takođe veoma efikasan. Dosta tanina sadrži i majčina dušica, koja takođe može da pomogne i pri dečjim problemima sa stomakom i probavom. Protiv proliva su efikasne i biljke koje sadrže inulin, poput cikorije.

yumama/rts