Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrivaju: Da li kafa zaista zaustavlja rast dece?

"Nemoj da piješ kafu, izrašće ti rep" - koliko puta ste čuli, a verovatno i izgovorili ovu rečenicu? Svi znamo da deca ne treba da piju kafu, a pogledajte šta naučnici kažu o teoriji da kofein usporava rast deteta.

  Izvor: Foto: Shutterstock 1473433352

Jedan od razloga zašto se kafa obično ne daje deci može biti široko rasprostranjeno verovanje da napitak sa kofeinom može da zaustavi rast dece. Da li u tome ima istine?

Povezane vesti

Povezane vesti

Odgovor je odlučno NE. Nema dokaza da kafa ili kofein zaustavljaju rast i razvoj deteta.

Umesto toga, rastom osobe u velikoj meri upravljaju drugi faktori. Na primer, smatra se da su stotine do sada identifikovanih gena odgovorne za približno 16 odsto rasta osobe. Opšte zdravlje deteta takođe ima važnu ulogu. Na primer, ponovljena infekcija tokom najranijeg detinjstva može da uspori rast kostiju, kao što pokazuju brojne različite studije.

Koliko dete ima pristup važnim prehrambenim potrebama, poput mleka, tokom ranih godina takođe utiče na visinu, kao i majčina ishrana tokom trudnoće, prema istraživanju objavljenom u časopisu Nutrition Research Reviews.

Zašto neki ljudi i dalje veruju da kafa može da zaustavi rast deteta?

Niko zapravo ne zna, ali postoji nekoliko teorija. Osamdesetih godina prošlog veka, nekoliko studija ukazivalo je na to da osobe koje redovno konzumiraju kafu imaju povećan rizik od osteoporoze, jer kofein može da dovede do povećanog izlučivanja kalcijuma, iako je efekat bio mali, prenosi Science Alert.

Ako je kofein sposoban da oslabi kosti, onda je moguće da bi veće konzumiranje u detinjstvu dovela do nižeg rasta. Međutim, ispostavilo se da je u igri još jedna promenljiva: osobe koje piju kafu takođe imaju tendenciju da konzumiraju manje mleka, glavnog izvora kalcijuma. Drugim rečima, problem verovatno nije bila kafa, već nedovoljan unos kalcijuma.

Kasnija istraživanja nisu pronašla vezu između osteoporoze i konzumiranja kafe.

Druga ideja je da su mnoga istraživanja povezivala konzumiranje kofeina i sa pozitivnim i sa negativnim efektima na zdravlje, što samo doprinosi zabuni.

Druga teorija, koju favorizuje Dvejn Melor, dijetetičar sa Univerziteta Aston u Velikoj Britaniji, glasi da mit potiče iz preporuke da trudnice ograničavaju konzumiranje kofeina jer su neka istraživanja izlaganje fetusa kofeinu povezala sa većim rizikom od spontanog pobačaja.

Međutim, ove studije su imale ograničenja. Dokazi trenutno nisu konačni, pa zdravstvene grupe kao što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) sada savetuju trudnicama da ograniče, ali ne nužno i potpuno izbegavaju, konzumiranje kofeina kako bi smanjile mogući rizik od spontanog pobačaja i male porođajne težine kod novorođenčadi.

Dakle, nauka je jasna: kafa ne zaustavlja rast dece.

"Slaba kafa, poput bele kafe verovatno nije veliki problem kao što su to gazirani napici koji imaju bitnu ulogu u stvaranju karijesa", rekao je Melor i dodao:

"Sigurno detetu ne biste dali jaku kafu, zaista bih bio više zabrinut za slatka pića, kakvi su sokovi."

Ali Melor ne savetuje ni svakodnevno davanje manjih količina kafe deci, iz drugog razloga – kofein može da prouzrokuje povećanu anksioznost, visok krvni pritisak i refluks kiseline, a takođe može da ometa i san.

Kofein iz kafe takođe može da izazove ove probleme i kod odraslih. Deca imaju manja tela, pa iste količine kofeina mogu da imaju izraženije efekte na njih. Iz tog razloga, Američka akademija za pedijatriju preporučuje maloj deci da se uzdrže, a adolescenti ograniče ispijanje kafe.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica