Oko novonastale situacije u vezi sa koronavirusom u svetu su možda najviše zabrinuti roditelji. Ipak, pokazala se jedna vrlo važna stvar - koronavirus nekako zaobilazi decu. Svega 24 posto zaraženih u Kini su bili mlađi od 18 godina. Prema rečima američkog Centra za kontorlu i prevenciju bolesti, i kada se javi kod dece, ovaj virus pokazuje vrlo slabe simptome. 

Simptomi kod dece su poput obične prehlade - temperatura, curenje nosa, kašalj. Kod nekoga se mogu pojaviti povraćanje ili dijareja. Neki mališani čak i ne osete simptome. 

Svega 0,2 posto zaražene dece je imalo veće komplikacije, poput akutnih respiratornih oboljenja i septičkog šoka, prema podacima Centra za kontorlu i prevenciju bolesti.

Zašto je koronavirus tako blag prema mališanima?

Stručnjaci imaju vrlo malo podataka o ovom fenomenu. Ipak, nekoliko teorija postoji:

1. Deca imaju bolji imuni odgovor

Zbog toga što njihov imuni sistem nije u potpunosti funkcionalan, oni imaju snažniji imuni odgovor na patogene. 

Pored toga, virus je mnogo teži kada su u pitanju kardiovaskularni bolesnici, dijabetičari ili ljudi koji boluju od kancera. I to može biti pokazatelj manjeg rizika od smrti kod dece, jer kod njih ovakvih predstanja u principu nema.

U Kini je, primera radi, u roku od dva meseca zaraženo svega devet beba, od kojih ni za jednu nije bila potrebna intenzivna nega. 

2. Stručnjaci možda nisu ni ustanovili sve slučajeve

Na samom početku širenja virusa, lekari su testirali samo ljude sa ozbiljnijim simptomima. Ipak, pokazalo se kasnije da se mogu pojaviti i dosta blaži simptomi. Kod dece možda nije toliko često dijagnostikovan, jer su se javili vrlo blagi simptomi.

3. Deca možda imaju "imunološku zaštitu"

Deca se vrlo često prehlađuju, pa su mnogo više podložna nego odrasli. Možda su  upravo zato uspeli da izgrade potencijalni imunitet na koronavirus, prema rečima dr Rondela. 

4. Deca su bila manje izložena

Neki eksperti, pak, tvrde da je razlog ovome samo to što su deca manje izložena, jer se roditelji naročito trude da spreče nastanak bolesti.

5. Pušenje je potencijalni faktor rizika

Jedna ranija teorija istakla je da pušenje može biti dodatni faktor. Kako deca ne puše, kod njih je mnogo manji rizik za razvoj infekcija respiratornog trakta. Ova teza je, međutim, pala u vodu, jer postoji jednak broj zaraženih pušača i nepušača.

Kako bebe i deca mogu širiti koronavirus

Postoji priča o šestomesečnoj bebi čiji su otac i dadilja imali simptome poput temperature i suvog grla. Ispostavilo se da je beba u grlu, krvi i stolici imala koronavirus. Beba je bila bez ijednog simptoma, ali je uspela da proširi virus na ljude oko sebe. 

Kako sprečiti koronavirus kod dece

Poput prehlade i gripa, ovo je respiratorna bolest koja se prenosi kapljično. Kapljice se unose u organizam preko očiju, nosa ili usta. Najbolja moguća prevencija jeste pranje ruku vodom i sapunom minimum 20 sekundi. Pored toga, alkoholna sredstva za dezinfekciju ruku takođe mogu pomoći. Pranje ruku je naročito važno pre jela ili dodirivanja lica. 

Normalno šaljite decu u školu, ali pratite upozorenja iz škole ili zdravstvenih organizacija. Možete dati deci i maramice kojim će redovno čistiti površine koje koriste, poput tastatura u školi. Ukoliko su deca bolesna, bolje ih zadržite kod kuće i obratite se lekaru.

Sve novosti i proverene savete u vezi sa koronavirusom potražite na: