Usled pandemije koronavirusa, juče je u Srbiji proglašeno vanredno stanje na teritoriji cele zemlje. Jedna od bezbedonosnih mera je i zatvaranje škola i vrtića do kraja školske godine. 

Pored toga što roditelji moraju posebno pažljivo prići novonastaloj situaciji, a što podrazumeva zdravstvenu zaštitu dece, preventivne mere, kao i razgovor sa mališanima na temu koronavirusa, oni sada imaju nove zadatke - kako pomoći deci i uspešno organizovati dane kod kuće, za vreme onlajn nastave.

Kako bi pomogle mamama i tatama u ovim vanrednim i teškim okolnostima, psiholozi Sena Puhovski i Ivana Ćosić Pregrad iz Zagrebačkog psihološkog društva, napisale su nekoliko značajnih preporuka.

Saveti za roditelje školaraca za vreme pandemije koronavirusa:

1. Pitajte decu što bi im pomoglo i koristilo da se osećaju opuštenije, posebno ako deo dana moraju da provedu sami kod kuće, što ranije možda nije bio slučaj.

2. Dogovorite se na koji način ćete komunicirati dok ste na poslu.

3. Napišite im brojeve telefona bliskih osoba koje mogu pozvati ako se osećaju uznemireno.

4. Napravite plan dana i dnevne rutine uzimajući u obzir njihove želje i potrebe, ali i obaveze poput onlajn nastave i domaćih zadataka.

5. Na kraju dana zajedno popričajte o tome kako ste svi proveli dan, napravite zajednički porodični crtež, napišite pesmicu, smislite neku šalu ili vežbu dana.

6. Mlađoj deci obezbedite dovoljno vremena za samostalnu i opuštenu igru, a starijoj kontakte s vršnjacima preko društvenih mreža. Ovo je krizna i neuobičajena situacija, te je u redu uvesti neka nova pravila ili prilagoditi već postojeća.

7. Podstičite decu da komuniciraju sa vršnjacima na one načine koji su prikladni situaciji - preko Skajpa, poruka, onlajn grupa i slično. Možete dati detetu i neku sveščicu u koju će zapisivati i crtati sve ono što bi želeli da podele i da rade sa prijateljima, a sada ne mogu.

8. Iskoristite vreme kod kuće za sve one stvari koje ste dugo želeli, ali ne stižete. Na primer, izvadite društvenu igru koju ste već neko vreme hteli da naučite da igrate, skuvajte jelo za koje treba više vremena, pogledajte crtani film koji je deci najdraži, slušajte priče za decu (ima ih na Jutjubu), naučite decu nešto što volite da radite, pričajte im o tome kako je bilo kada ste bili deca…

Sve novosti i proverene savete u vezi sa koronavirusom potražite na: