Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti psihologa: Kako naučiti dete da upravlja svojim vremenom

Pravilno upravljanje vremenom može pomoći mališanima da ostvare svoje ciljeve i realizuju planove, te je ovaj vid organizacije ne samo detetov zadatak, već kolektivna obaveza cele porodice, posebno roditelja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ravnoteža između školskog/poslovnog i privatnog života je jednako važna za decu kao i za odrasle. Кada odrastu, oni će morati efikasno da upravljaju svojim vremenom. Samo pravilno upravljanje vremenom može im pomoći da ostvare svoje ciljeve i realizuju planove. Postoji mnogo načina na koje možemo potrošiti naše vreme. Veštine upravljanja vremenom nam pomažu da napravimo svesne izbore, tako da trošimo vreme radeći stvari koje su nam važne i vredne.

Stvarno razumevanje koncepta vremena dolazi nešto kasnije u životu i nema osobe koja nije iskusila negativne posledice proizašle iz nepriznavanja ili nerazumevanja važnosti upravljanja vremenom.

Кako naučiti dete da manipuliše mnogim obavezama - školom, zadacima, sportom, hobijima? Teorija je jedna stvar, ali praksa je druga. Deca uče ako su strpljivo podučavana, ali će modelirati svoje upravljanje vremenom na način na koji to roditelji čine. Upravljanje vremenom nije odgovornost samo dece; to je kolektivna obaveza cele porodice, posebno roditelja. 

1. Realni ciljevi

Treba da razumemo jedinstvene sposobnosti naše dece i da im postavimo realne ciljeve, u skladu sa njihovim mogućnostima. Takođe, ciljevi treba da budu samo-vođeni, a ne samo izvršavanje roditeljskih ciljeva.

2. Razvijanje svesti o vremenu

Кada se vreme izgubi, nikada se ne može vratiti. Pomozite im da razviju veću svest o vremenu učeći ih kako da procene količinu vremena potrebnog za završetak rutinskih zadataka. Кada decu podučavamo veštinama upravljanja vremenom, važno je ne samo razumeti koncept stizanja na vreme, već i potencijalne posledice kašnjenja. Za decu koja imaju poteškoća sa prelaskom iz jedne aktivnosti u drugu, korisno je roditeljsko podsećanje o preostalom vremenu za aktivnost.

Povezane vesti

3. Vreme za spavanje

Olakšajte deci da se vrate u stalnu rutinu spavanja jednu ili dve nedelje pre početka škole. Deci uzrasta od pet do 12 godina potrebno je 10 sati spavanja dnevno. Postavite razumno vreme za spavanje i držite se toga.


Foto: Shutterstock

4. Planiranje i organizovanje

Roditelji treba da navedu decu da planiraju sve svoje aktivnosti. Da li vaše dete treba da spakuje knjige, sveske, pribor? Da li mu je potrebna sportska oprema posle škole? Planiraju se jednostavni poslovi kao što je organizovanje školskih torbi i pripremanje odeće i obuće prethodne noći. Time će se smanjiti vreme provedeno u potragama u poslednjem trenutku. Uvek možete promeniti plan, ali je pretpostavka da ga imate! Budite fleksibilni. Neočekivane stvari se dešavaju, prioriteti se menjaju; dobro je da adekvatno odreagujemo, upravo znajući šta su prioriteti. S tim u vezi, deca bi morala naučiti da odlučuju koji poslovi postaju važni i hitni, te im pristupati u skladu s tim. Nisu sve obaveze podjednako važne. 

5. Radna navika mesta i vremena

Radni prostor ili kutak - dobro osvetljen, provetren... Stalni radni prostor je važan za sticanje radnih navika. Takođe, važno je da otkrijemo svoj ritam učenja, rada (navika vremena). Кada se pronađe optimalno vreme za učenje u toku dana, važno je svakodnevno ga poštovati jer na taj način dete postepeno stvara naviku da svaki dan u to vreme obavlja školske obaveze. Postavljanje obrazaca za sve aktivnosti osigurava da deca lako mogu da ih prate. Dakle, ohrabrite decu da razviju rutinu.

Povezane vesti

6. Uklonite "kradljivce vremena"

Ako je dete ometeno distraktorima - televizijom, telefonom, kompjuterskim igrama ili društvenim mrežama, potrebno je nametnuti ograničenja. Internet je dobar alat za istraživanje, ali i uzrok odlaganja važnih zadataka.

7. Umor

Planirajte vreme za opuštanje, vežbanje. Spavajte dovoljno i pijte dovoljno tečnosti.

Tekst: Nataša Radosavljević, diplomirani psiholog

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica