Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izgledala je potpuno normalno, ali su sledećeg dana počeli problemi: Traumatično iskustvo majke čija se ćerka bezbrižno igrala u bazenu

"Srce joj je jako brzo lupalo, a koža je počela da joj poprima ljubičastu boju." Majka četvorogodišnje devojčice upozorava sve roditelje i da igra u bazenu može biti kobna.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Porodica s Floride prošla je kroz pravu agoniju kad je njihova 4-godišnja ćerka završila u bolnici nakon što je nekoliko dana pre toga progutala malo vode iz bazena. Svoju priču su objavili na društvenim mrežama kako bi ostale roditelje upozorili na opasnost tzv. "suvog utapanja".

Početkom aprila Ilijana Grejs je uživala brčkajući se u bazenu u kući svojih bake i dede u Sarasoti na Floridi. Devojčica se igrala sa tzv. plastičnom cevi za kupanje ("pool noodle").

Povezane vesti

"Kao što rade mnoga deca, duvala je u jedan kraj cevi kako bi voda izlazila s druge strane. Ali slučajno je usta prislonila na cev baš u trenutku kad je neko s druge strane dunuo u cev zbog čega je voda devojčici direktno ušla u grlo", opisala je incident Ilijanina majka Lejsi na Fejsbuku.

Dete je odmah povratilo i 30 minuta nakon događaja delovala je potpuno normalno. Ali, sledećeg dana je dobila temperaturu koja je trajala danima, pa ju je majka odvela kod lekara.

"Srce joj je jako brzo lupalo, nivo kiseonika bio joj je nizak i koža je počela da joj poprima ljubičastu boju. Lekari su posumnjali na nekakvu hemijsku infekciju."

Rendgen pluća pokazao je upalu i infekciju, a na kraju joj je dijagnostikovano tzv. "suvo utapanje" – stanje koje se javlja kad neko kroz nos ili usta udahne vodu koja potom završi u plućima.

I contemplated whether or not this was worth posting, and at the end of the day, I am where I am because of something...

Posted by Lacey Grace on четвртак 19. април 2018.

Neposredno nakon incidenta, Lejsi se setila jednog novinskog članka o dečaku koji je zbog slične nezgode umro nakon sedam dana.

"Setila sam se te priče i požurila u bolnicu, što je spasilo moju ćerku. Da smo čekali, možda bismo je izgubili", kaže Lejsi.

Za razliku od običnog utapanja koje može da se dogodi na bazenu, reci ili moru, "suvo utapanje" počne da se manifestuje nekoliko dana nakon što je osoba udahnula vodu. Takvo stanje najčešće se događa kod male dece.

Simptomi "suvog ili sekundarnog utapanja" su teškoće u disanju, dugotrajni kašalj, pospanost, tromost i povraćanje.

Prošle godine mediji su pisali o 4-godišnjem Fransisku Delgadu (dečaku kog se setila Ilijanina mama) koji je umro nakon porodičnog odlaska na kupanje.

Dečak je nekoliko dana nakon izleta počeo da pokazuje simptome slične želudačnoj virozi uključujući povraćanje i proliv, da bi lekari u njegovim plućima i oko srca pronašli vodu.

Doktor Tomas Voters s odeljenja za hitnu pomoć bolnice u Klivlendu rekao je da stanje može da uzrokuje grčenje mišića zaduženih za disanje:

"Dete pokušava da diše preko začepljenih glasnica što može dovesti do upale, oticanja i pojave vode u plućima. U drugim slučajevima, samo malo vode dospe u pluća pa se dete, naizgled, oporavi, ali nekoliko sati kasnije vrati se upala i još tečnosti u plućima."

Grateful for the ABUNDANT amount of love and gifts my girl has received today. She is such a champ. You have made her day so much brighter. Thank you for the continued prayers.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica