Iako se radi o čestoj bolesti, koja može imati ozbiljne posledice na razvoj brojnih funkcija kod deteta, i dalje je potcenjena od strane lekara i pacijenata. Imajući to vidu, postavljanje dijagnoze i terapija često nisu optimalne. Obično se tretiraju antibioticima i kapima za nos, što je potpuno neadekvatno.

O učestalosti ovog problema kod dece, simptomima i lečenju govori naša stručna saradnica dr Mimica Jovanović Nenadić, pulmolog-alergolog Doma zdravlja Dr Ristić MediGroup.

Kako prepoznati polensku alergiju?

- Simptomi koji vas mogu navesti da razmišljate da je kod vašeg deteta reč o polenskoj alergiji su sledeći: napadi kijanja, svrab u nosu, vodenasta sekrecija iz nosa, svrab u očima, ždrelu, uhu ili nepcu. Dete uglavnom diše na usta, a tokom spavanja možete da uočite hrkanje. Nije retko da se dete požali na poremećaj čula mirisa ili ukusa i postojanje  glavobolja, a u simptome spada i zapušen nosić kao i nazalni govor.

Može da se uoči i alergijski facijes - na vrhu detetovog nosa se pojavljuje poprečna brazda nastala usled stalnog češanja nosa, a dete ima i običaj da neprekidno trlja nos ili stavlja prste u njega  - objašnjava dr Jovanović - Nenadić.

Dijagnostika i prevencija

- Za dijagnostiku se treba obratiti pedijatru alergologu. U okviru dijagnostike ne bi trebalo izostaviti pregled ORL specijaliste i oftalmologa. Kada se uradi dijagnostika, znaće se na koji alergen - polen je dete alergično. Idealni metod prevencije alergije je izbegavanje alergena, ali kod polenskih alergija je to malo teže izvodljivo. S obzirom na to da su alergeni pristuni od ranog proleća do kasne jeseni, roditelji bi trebalo da shodno polenskom kalendaru planiraju godišnji odmor. Savetuje se, takođe, izbegavanje izlaganja polenima, poput šetnje po procevetaloj travi, otvaranje prozora u ranim jutarnjim satima kao i po vetrovitim danima kada je koncentracija polena u vazduhu najveća. I kada se provetravaju prostorije, to treba činiti što kraće. Prilikom vožnje automobilom obavezno isključiti klima uređaj ili koristiti klima uređaj sa zaštitom protiv polena.

Večernje pranje kose zaštitiće dete od utrljavanja polena preko jastuka u oči i nos, a tokom sezone polena, detetov veš ne bi trebalo sušiti napolju. Savetuje se i često propiranje nosnica fiziološkim rastvorom kako bi se odstranili Ag-poleni sa sluzokože nosa.

Lečenje polenske alergije i potencijalne komplikacije

- Bitno je prvo sprovoditi prethodno navedene preventivne mere, a zatim primeniti i medikamentnu terapiju -  antihistaminicima, lokalnim dekongestivima, intranazalnim kortikosteroidima. Sve ovo mora biti praćeno i kontrolisano od strane lekara. Treba napomenuti i to da, ukoliko medikamentna terapija nije imala efekta, postoji i imunoterapija.

Valja imati na umu i komplikacije polenskih alergija poput sinuzitisa, poremećaja funkcije Eustahijeve tube, poremećaja u arhitekturi kostiju lica, poremećene drenaže suza iz oka, nazalne polipoze, alergijske razdražljivosti, opstruktivne apneje u snu... Ono na šta roditelji treba posebno da obrate  pažnju jeste situacija kada se dete žali na brže zamaranje, osećaj nedostatka vazduha praćenog nadražajnim suvim kašljom i škripom u grudima. U tom slučaju treba razmišljati u pravcu astme, te obratiti se pedijatru i uraditi dijagnostiku - naglađava dr Mimica Jovanović - Nenadić.