Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nauka dokazala: Svaki roditelj ima 'omiljeno' dete

Ceo život pričate da svoju decu volite podjednako, ali to je zapravo velika laž...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nauka je potvrdila da roditelji ipak imaju favorita među svojom decom. Sociolog Katarina Koger obavila je istraživanje koje dokazuje ono u šta smo svi jednom posumnjali.

Naime, Kogerova i njen tim istraživača pratili su 384 porodice čija deca su se rodila u razmaku od četiri godine. Ovim putem otkrili su da čak 74 odsto majki i 70 odsto očeva ima drugačiji tretman prema svojoj deci. 

"Naša hipoteza je bila da roditelji na prvo mesto stavljaju mlađu decu, zbog njihovih godina i pažnje koja im je konstantno potrebna," izjavila je Koger.

Povezane vesti

Međutim istraživanje je dokazalo da je ovakvo mišljenje potpuno pogrešno. Prvorođena deca su ta koju roditelji favorizuju, dok se mlađa deca osećaju zapostavljeno, što utiče i na njihovo samopouzdanje.

Nakon dobijanja rezultata, naučnici su shvatili da mlađa deca ne dobijaju ovaj poseban tretman, jer su njihova braća ili sestre imali priliku da sve oblike aktivnosti probaju prvi i tako zadive roditelje. 

Deci jeste vrlo teško da se bore za prednost kod roditelja, ali imati brata ili sestru takođe ima svoje prednosti. Odrastanje sa nekim čija je ljuba prema vama bezuslovna, kao što je ljubav braće i sestara, može da utiče na inteligenciju i  izgradnju stabilnih ljudskih odnosa u budućnosti. Takođe uvek ćete imati nekoga da vam pruži podršku, za šta god da vam je potrebna.

Najbolji savet za decu jeste da postupaju prema roditeljima isto kao i oni prema njima, da ih ubede da ih vole podjednako!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica