Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti oftalmologa: Kako se leči glaukom kod dece

Urođeni glaukom je ozbiljno oboljenje koje traje do kraja života i preti slepilom ako se na vreme ne leči. Može se otkriti odmah po rođenju ili kasnije

  Izvor: Foto: Shutterstock

Često roditelji sami primete veliko, izbačeno oko ili veliku rožnjaču koja se pri izrazito visokom očnom pritisku istanjuje i zamućuje. Glaukom je nekada udružen i sa urođenom kataraktom i drugim anomalijama oka.

O problemima i načinima očuvanja vida razgovarali smo sa dr Marinom Dragović, medicinskom direktorkom Sveti Vid specijalne bolnice. 

Značaj ranog pregleda

‒ Glaukom je oboljenje očnog živca koje ako se ne leči dovodi do gubitka vida, a najteže je što su oštećenja trajna. Smatra se multifaktorijalnim oboljenjem kod koga visina očnog pritiska ima veliku ulogu u razvoju oštećenja. Kao i katarakta, može se ispoljiti već na rođenju ili u kasnijem periodu.

Povezane vesti

Uzroci su poremećaji u razvoju nekih struktura oka (prednja komora, abnormalnosti dužice, rožnjače,  nepravilnosti komornog ugla i mreže, puta oticanja očne vodice). Lako se uoče na pregledu i na osnovu toga daje predlog tretmana i prognoza – objašnjava dr Marina Dragović.

Primarni i sekundarni glaukom

‒ Primarni infantilni glaukom je posledica nekih zapaljenskih procesa, infekcija, metaboličkih poremećaja, tumora ili udružen sa drugim urođenim anomalijama oka ili organizma, u sklopu sindroma (Peters anomalija, Sturge-Weber , Rieger sy. i sl). Uzrok se često ne zna. Moguće je da ima genetsku podlogu ili se neki negativni događaj (zapaljenje, infekcija, metabolički poremećaj) desio u trudnoći, što je dovelo do smetnji u protoku očne vodice i skoka očnog pritiska. Klinički se ispoljava često velikim okom (nesrazmerno uzrastu deteta), zamućenjem rožnjače. Detetu smeta svetlo, brani se, pojačano luči suze i često zatvara oči i grči kapke. Pregledom se  lako uoče anomalije prednjeg segmenta oka (defekt, abnormalni položaj ili kompletan nedostatak dužice), a ostale promene pregledom bebe u opštoj, kratkoj inhalacionoj anesteziji, a ako se planira i hirurgija, produbljuje se intubacijom – ističe naša sagovornica.

Povezane vesti

Glaukom se može javiti i sekundarno, kao prateća pojava drugih oboljenja ili terapije, najčešće udružen sa urođenom kataraktom, mada ne mora imati istovremeno ispoljavanje. Stoga ovo obavezuje na stalnu budnost već pri maloj sumnji na glaukom ili kod postojanja urođene katarakte.

Obavezan pregled oftalmologa

Kako su tkiva još mekana i nerazvijena, rastegljive ovojnice oka kompenzuju rast očnog pritiska rastom oka, pa taj mehanizam štiti očni zivac od oštećenja na neko vreme. Rastezanja ovojnica dovode i do njihovog istanjenja, što se često završava drastičnim istanjenjem rožnjače, sa pretećim „pucanjem”. Otuda je zamućenje rožnjače još jedan pokazatelj dramatičnosti.

Povezane vesti

Pedijatar mora obavezno da alarmira oftalmologa, koji će merenjem očnog pritiska i pregledom papile (glave) vidnog živca postaviti dijagnozu i preduzeti lečenje. Obično se daju kapi čime se dobija na vremenu, a potom planira hirurgija.

Nekada kapima postižemo dobar efekat, ali često nakratko. Budući da je uzrok u strukturnim anomalijama, bez hirurgije nema rešenja za urođeni glaukom. Hirurgijom se obezbeđuje „alternativni” drenažni put za oticanje očne vodice i time sniženje očnog pritiska. Efekat je vidljiv odmah, smanjenjem veličine oka.

Bolest za ceo život

Glaukom je bolest za ceo život. Zahteva česte kontrole, po potrebi promene terapije i reintervencije. Prognoza je lošija ako bolest postoji na samom rođenju, bolja sa kasnijom pojavom, a preporuka je ‒ hirurgija što pre! Operacija ne znači da kapi neće više biti potrebne, već se obavlja da bi se smanjio broj ukapavanja.

Povezane vesti

Antiglaukomatozna terapija na tržištu je nažalost dozno prilagođena samo odraslima, tako da je koncentracija jedne kapi bilo kog leka za glaukom uvek ista za odrasle i za bebe, a efekat jedne kapi kod bebe je oko 50-100 puta jači. Važno je roditeljima skrenuti pažnju na način ukapavanja kako bi se izbegao ekstremni sistemski odgovor. Ovo je još jedan razlog zašto je hirurgija glaukoma izbor broj jedan kod dece, dok kod odraslih lečenje počinje kapima, a hirurgija se primenjuje kod izostanka efekata ili nepodnošenja kapi – zaključuje dr Marina Dragović.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica