Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje deteta: Vodič za pravilan odabir naočara za sunce

Jeste li znali da je i mališanima neophodna adekvatna zaštita očiju od sunca? Stručnjaci se slažu da najmlađi treba da nose naočare, a evo nekoliko saveta za odabir modela koji će pružiti najjaču zaštitu.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Da li su deci zaista potrebne naočare za sunce?

Stručnjaci za vid jednoglasno odgovaraju sa "da" jer ultraljubičasto (UV) zračenje uzrokuje brojne probleme vida povezane sa starenjem, kao što su očna mrena i makularna degeneracija.

Dakle,deci je, baš kao i odraslima, leti potrebna zaštita od sunca da kasnije ne bi imali problem sa vidom!

Povezane vesti

Deca mogu da nose naočare tek kada počnu sigurno da hodaju. Za njih, bez izuzetka, treba kupovati samo one sa sertifikatom (originale), a ne jeftine kopije. Zašto? Zato što se skupljanjem i širenjem zenice reguliše količina svetla, a time i zračenja koje ulazi u oko.

Ako ispred oka stavite pretamne naočare ili one bez UV zaštite, mozak automatski širi zenicu da bi u oko ušlo više svetla, a samim tim će ući i više negativnog sunčevog zračenja. Dakle, bolje je ne nositi ništa, nego naočare koje nemaju nikakvu funkciju sem estetske.

Veliki prijanjajući okviri - najbolji način da sprečite ulazak UV zraka i prašine u oči svog deteta su sunčane naočare sa relativno velikim okvirima koji vrlo dobro idu uz lice.

Nelomljivi okviri - izaberite naočare koje imaju fleksibilne okvire izrađene od teško lomljivog materijala (nikako od stakla). To će sprečiti slamanje okvira i moguće povrede lica ili očiju zbog pucanja usled udarca.

UV oznaka - obavezno proverite koliku zaštitu imaju naočare koje su se detetu dopale.

Postoje i jeftine sunčane naočare koje imaju UV zaštitu. Ipak, one mogu da imaju neke druge rizike. Naime, američka Komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda zatražila je povlačenje nekoliko vrsta jeftinih sunčanih naočara sa tržišta. Razlog je bio nedozvoljena količina olova u njihovoj površinskoj boji. Takođe je poznato da okviri i stakla jeftinih naočara nisu dugog veka kao kod kvalitetnih.

Ako niste sigurni koje sunčane naočare da odaberete za dete, obratite se oftalmologu koji će vam pomoći savetima i preporukama, piše Kurir.

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica