Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako biti dobra mama srednjem detetu

Svaka mama sa troje dece, kao i ona koja čeka ili planira trećeg potomka, treba da je upoznata sa terminom "sindrom trećeg deteta". O uspešnom vaspitanju srednjeg deteta govori Mirjana Gomilanović, profesionalni kouč.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada se rodi prvo dete, roditelji svu pažnju posvećuju njemu. Neiskusni i najčešće nespretni u novim ulogama, previše brinu i bdiju nad njim. Kada mama shvati da je ponovo trudna, nakon prve radosti i/ili šoka, počinje da se preispituje kako će uopšte moći da voli neko drugo dete osim svog mezimčeta.

Zbog toga deo trudnoće posvećuje pripremi sebe i starijeg deteta na dolazak bebe (drugo dete najčešće dugo nosi "nadimak" beba čak i posle upisivanja u matičnu knjigu rođenih). Neke mame u porodilištu više vremena provedu razmišljajući o detetu kod kuće nego u poklanjanju nežnosti tek rođenom čedu. Prvi meseci života drugog deteta posvećeni su uspostavljanju ravnoteže i brizi da starije ne oseti kvalitativnu promenu (nagore), ne postane ljubomorno i slično.

Treće dete, bilo da je trudnoća planirana ili ne, uživa sve blagodeti bebećeg života. Roditelji su već dovoljno iskusni u ophođenju sa bebom a stariji mališani se zabavljaju na svoj način, tako da mu ne preostaje ništa drugo nego da bude slatko i kao takvo maženo i paženo od svih. Baš kao da je prva beba, samo što su mama i tata mnogo opušteniji. Idealno!

Iz svega ovoga proizilazi da je najteže biti srednje dete-beba. Kako deca rastu, pred srednjim se javljaju novi izazovi. Najstarije krči put, ono što radi nijedno dete iz porodice nije uradilo (polazak u školu, uspesi na takmičenjima, ispadanje zuba, ocene i slično) i time zaslužuje česte pohvale i podršku. Najmlađe, sa druge strane, šarmira samom činjenicom da je beba. Srednje više nije beba, a i sve što uradi starije je već na neki način uradilo. Dakle, nema dovoljno materijala za hvaljenje i sticanje specijalne pažnje.

Ledeni breg

Kao i svi ljudi i deca imaju osnovne potrebe i motivatore koji se ispoljavaju kroz određena ponašanja. To konkretno znači da ponašanje vašeg deteta predstavlja samo vrh ledenog brega. Ono što vi vidite samo je 10 posto njegove ličnosti.

Detetovo ponašanje je direktna posledica postavljanja prioriteta i odabira važnosti ishoda vezanih za životne vrednosti i uverenja. Na samom dnu ledenog brega – u duši vašeg deteta, najdalje od očiju posmatrača, nalaze se životne potrebe. One se razlikuju od čoveka do čoveka. Za nekoga je osnovna potreba da bude pohvaljen, za drugog da je prihvaćen ili siguran, uspešan, da ostvari harmoniju i tako dalje. 

"Kako" umesto "zašto"!

Da biste shvatili ponašanje svog deteta nije dovljno da samo uočite kako se ono ponaša i da ga u skladu sa tim pohvalite ili kaznite. Mnogo je važnije razumeti zašto se ponaša tako kako se ponaša. Nažalost, veliki broj roditelja nepoželjna ponašanja pripisuje ljubomori,  "sindromu srednjeg deteta" i tu se završava svako dalje bavljanje time.

Povezane vesti

Setite se, sindrom srednjeg deteta i postoji zato što se ono nalazi u sendviču između prvenca i mezimca. Njemu  je zbog toga najvažniji osećaj da se i o njemu vodi računa, da je i ono nekome važno i značajno i da je ravnopravno (ako ne i "ravnopavnije") sa ostalim mališanima u porodici.

Srednja deca će vam često govoriti koliko vas vole i očekivati da im uzvratite ljubavnom porukom. Od njih se najčešće čuju pitanja: "Koga od nas troje najviše voliš?" Sve ovo se dešava zato što ona žele da zadovolje neku svoju potrebu.

Potrebe deteta

Posmatrajte svoje dete. Razgovarajte sa njim. Budite uvereni da će ga svaki trenutak proveden sa njim u aktivnostima koje uključuju samo vas dvoje vratiti na kolosek poverenja i prihvaćenosti. Postarajte se da razumete šta je njegova osnovna potreba - da li  da ga hvalite i pružate mu specijalan tretman, ili da ga jednostavno obasipate nežnostima i toplinom. Da li da insistirate na pobedama i zacrtanim ostvarenjima, ili da polako gradite odnos poverenja i sigurnosti.

Tek kada razumete ZAŠTO se vaše dete ponaša na određeni način, a da to nije objašnjeno rečima:"Pusti je/ga, skreće pažnju na sebe. Znaš, ona/on ti je srednje dete!", shvatićete kako da mu priđete.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica