Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opasno stanje kod dece: Šta je sekundarno (suvo) davljenje i kako ga prepoznati?

Nakon kratkotrajnog davljenja prilikom igre u vodi, dete bi trebalo pratiti naredna 24 časa jer se mogu javiti simptomi retkog, ali po život opasnog stanja, poznatog pod nazivom "sekundarno utapanje".

  Izvor: Foto: Shutterstock

Leto i lepo vreme savršeni su za boravak na bazenu, moru ili jezeru. Po pravilu, deca uživaju u brčkanju i kupanju. Međutim, treba biti veoma oprezan i konstantno nadgledati dete jer pored davljenja, može doći i do "sekundarnog utapanja", stanja koje se javlja kasnije i koje, takođe, može biti opasno po život deteta.  

Iako nije u pitanju uobičajena pojava, dobro je znati i prepoznati simptome ovog "suvog davljenja" koji mogu da se jave i dvasedetičetiri sata nakon boravka u vodi.

Šta se zapravo dešava?

Reč je o pojavi da se voda koja se usled kratkotrajnog davljenja našla u plućima ponaša kao iritant, zbog čega dolazi do edema pluća, a najteža posledicaje "zakasnelo" davljenje, tj. smrt. Sekundarno davljenje se češće javlja nakon davljenja u morskoj, nego u slatkoj vodi.

Koliko dugo posle incidenta postoji rizik od suvog davljenja?

Suvo davljenje i sekundarno utapanje obično mogu pokazati simptome 1 sat do 24 sata nakon incidenta u vodi.

Kako prepoznati sekundarno davljenje?

Najčešći simptomi ovog teškog stanja su kašalj, ubrzano disanje, bledilo, znojenje, povraćanje, besvesno stanje. 

Dete ili odraslu osobu kod koje postoji sumnja na sekundarno davljenje hitno treba odvesti u bolnicu, gde će se njegovo stanje intezivno pratiti 24 časa, uz terapiju koja podrazumeva diuretike (lekove koji pojačavaju mokrenje) i kiseonik.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica