Ako se baš ovih dana borite s odvikavanjem od pelena vašeg pelenaša, imate sreće, pronašli smo savršen trodnevni trening čija "autorka", mama šestero dece, tvrdi da će istrenirati baš svako dete. 

Naravno, dete koje je spremno na tako veliki korak. 

Autorka ovog trodnevnog treninga je mama Lora Džensen koja ima svoju web stranicu "3 day potty training", a gde je detaljno objasnila kako da se rešite pelena u tri dana. 

"Tri dana je dovoljno, ali tri dana u kojima ćete se u potpunosti posvetiti svom detetu i ovom treningu te nećete da izlazite ni da primate goste. Ne dajte da vas uznemiravaju neke druge obaveze. U ta tri dana neka sve bude posvećeno učenju vašeg malog deteta na toalet. Zato se dobro pripremite", savetuje mama Lora koja je ovaj trening uspešno prošla šest puta. 

"Međutim, rezultate ne očekujte već prvi dan", naglasila je i dodala: "Sad stvarno nije vreme da budete gadljivi. Vaše dete će u početku piškiti i kakati svuda, ali to je vaše dete i ono jednostavno mora da nauči. A najbolje će naučiti tako da vidi šta radi i samo shvati šta uopšte znači vršiti nuždu". 

U peleni je to bilo lako i bezbrižno, ali sada detetu neke stvari moraju postati jasnije. 

Kako? 

"Tako što ćete skloniti pelene iz vidokruga, obući ih u neku veću majicu koja će im pokrivati genitalije. Jako je važno da budu golišavi, bez gaćica, pantalonica i naravno, bez pelena. Ako se bojite bakterija, ako imate devojčicu, jednostavno ih obucite u haljinice u kojima će moći da sede", kaže ona, jer je ideja da dete može da vidi šta se tačno događa kada se upiški ili se ukaki. 

Ali, prvo zajedno recite zbogom peleni. Deci će to biti zabavno i nekako veliko u njihovim glavama pa iskoristite taj važan trenutak da ih sklonite iz detetovog vidokruga. 

"Potom im objasnite čemu dugačka majica. "Više nemamo pelenu koja će upiti jedno ili drugo, sada imamo odeću koja će ti pokazati gde pi-pi i ka-ka odu. I počnite od jutra prvoga dana", saavetuje Lora. 

Ključno je nuditi im da piju i jedu hranu s dosta tečnosti pa kad se dete napije i najede pokušajte prvi put da ih odvedete na nošu ili toalet. Ako će se upiškiti, skandirajte im, a ako neće, bez brige, počistite i naoružajte se strpljenjem.

Ali ih nikada nemojte grditi ni govoriti da se to ne sme. 

Takav trening nastavite sva tri dana. Vodite ih u toalet u ritmu češćem nego što vi osećate da morate ići (barem svakih sat vremena) pa će dete tako češće, ali u pravilnim razmacima, početi da se privikava na novi režim. 

A svaki put kada to učine, u međuvremenu, između vašeg nutkanja i odvođenja na toalet, i sami će već primetiti šta se događa. 

Dečja je znatiželja tu posebno dobra stvar jer će konačno moći da povežu osećaj kada im se piški i kada zaista piške i kake. To će videti jer neće imati nikakvu fizičku prepreku. 

Tri dana, kaže Lori, dosta je da deca shvate, ali ipak morate da znate da neće svako dete shvatiti istom brzinom, niti će nakon ta tri dana biti spremni sami da traže nošu. Ali će im biti dovoljno da shvate i nakon toga počnu sami da traže ili pokazuju jasne znakove da im se piški. 

I tada će koji put doći do nezgode, i to je normalno, ali ćete barem znati da ste na jako dobrom putu da one skrivene pelene više nikada ne izvadite na svetlo dana.