Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada zubić promeni boju

Zašto dolazi do promene boje zubića kod dece? Na šta ona ukazuje? Poslušajte savete stomatologa...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Boju zuba kod dece određuje nasledni faktor roditelja, ali to se isključivo odnosi na stalne zube. Mlečni zubići, koji niču do druge godine života, uglavnom su iste boje kod svih mališana.

Brojni faktori mogu da utiču na promenu boje zubića. Najčešće dolazi do pojave takozvanog cirkularnog karijesa, koji zahvata sve postojeće zube i menja im boju u sivo-braon. Nažalost, cirkularni karijes je veoma rasprostranjen u našoj sredini.

Povezane vesti

S druge strane, kod dece koja mnogo vremena provode sisajući prstiće ili razne tvrde predmete, često nastaje jako oštećenje glazure gleđi prednjih gornjih i donjih zuba, a na taj način dolazi i do promene njihove normalne boje.

Zanimljivo je i da do promene boje stalnih zuba kod dece može da dođe čak i ako oni još nisu izrasli! To se najčešće dešava usled pada ili jakog udarca u mlečni zub, koji se nalazi iznad zametka određenog stalnog zuba. U tom slučaju može da dođe do oštećenja površine gleđi još neizniklog stalnog zametka zuba. Kada takav zub nikne, vidljive su lezije (oštećenja) na njegovoj površini.

Povezane vesti

Najteže promene boje na stalnim zubima se dešavaju tek kada dete postane odrastao čovek. Važno je da napomenem da sve promene i oštećenja zuba kod dece mogu da se ublaže pojačanom higijenom i redovnim posetama stomatologu.

Dr Milan Kuljača, spec. stomatolog

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica