Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vaspitni stil prilagođen stidljivom detetu

Deca koja su veliki emotivci često su zatvorena u svoj lični svet, povučena, ćutljiva i više posmatrači nego aktivni učesnici. Kako im pomoći?

 Izvor: Foto: Shutterstock


Odrasle osobe ponekad svesno biraju da budu izolovane. Mnoge mame umeju da kažu kako žele da „pobegnu od svega“, da se odmore, izoluju od svakodnevnih stresova, obaveza, problema. Međutim, usamljenost deteta nije njegov izbor. Ta "osobina"  podrazumeva da ono želi i ima potrebu za druženjem sa vršnjacima, ali ne uspeva da takve odnose i ostvari.

Kako treba vaspitavati usamljenu decu? Pročitajte savete pedagoga Jelene Holcer.

Budite dobar sagovornik

Dok vaše dete ne pronađe najbolje prijatelje među svojim vršnjacima, vi se potrudite da budete dobar sagovornik. Veoma je važno da ono ima nekog sa kim može da podeli svoja razmišljanja, tajne, svakodnevna dešavanja. Odgovarajućom komunikacijom, vi produbljujete vaš međusobni odnos, istovremeno ublažavajući osećaj usamljenosti kod deteta.

Pomozite detetu da nađe prijatelje

Deca današnjih generacija u stvari ne umeju da se druže. Uglavnom sede po kućama, gledaju u kompjuter i druže se preko društvenih mreža. Vi, kao roditelj, možete da imate razumevanja za takva ponašanja, ali ne morate da ih prihvatite u potpunosti. Okružite svoje dete decom vaših prijatelja, rođaka, komšija... sličnog uzrasta. Pokažite mu ličnim primerom kako se prijateljstva neguju, koliko su značajna. Poučite ga kako da i ono neguje svoja drugarstva, kako da svojim prijateljima prašta, bolje ih razume, više sa njima razgovara.

Motivišite ga da pronađe odgovarajući hobi

Ponudite detetu sadržaje u kojima se od njega zahteva interakcija. Naime, ukoliko svoje slobodno vreme provodi gledanjem TV-a, ili slušanjem muzike sa vokmenom na ušima, vama će biti lakše (imate ga "na oku"), ali nemojte zaboraviti da pri tome dete u mislima može da bude ko zna gde. Motivišite ga i da pronađe hobi, po mogućstvu onaj koji uključuje drugu decu.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica