Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konjunktivitis kod dece - kako se prenosi, prepoznaje i leči?

Bilo da je virusni, bakterijski ili alergijski, konjunktivitis je česta pojava kod mališana predškolskog uzrasta, koja se nekada može javiti i kod tek rođenih beba.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Konjunktivitis je zapaljenje tanke, providne membrane - sluzokože koja oblaže unutrašnju površinu očnih kapaka i vidjivi, beli deo očne jabučice, poznat kao beonjača. Upalni proces se obično razvija na oba oka, a može da se desi prvo na jednom oku, pa da se kroz dan-dva pojavi i na drugom. Isto tako, moguće je da zapaljenje protekne asimetrično, odnosno da bude vrlo izraženo na jednom, a znatno manje na drugom oku. O ovoj o bolesti očiju, razgovarali smo sa dr Draganom Đelošević, specijalistom oftalmologije.

Koja je razlika između virusnog i bakterijskog konjunktivitisa?

- U oba slučaja se razvija crvenilo oka, grebuckanje, pečenje i pojačano stvaranje sekreta. Međutim, kod bakterijskih infekcija se stvara sekret koji je gust, žut, ponekad zelenkast, liči na gnoj. Ujutru su očni kapci zatvoreni tim sekretom, koji se sasuši preko noći oko ivica kapaka - to krmeljivo oko je slika bakterijskog konjunktivitisa.

I u slučaju virusnog konjunktivitisa se pojavljuje crvenilo, pečenje, otok kapaka i pojačana sekrecija, ali je u tom slučaju sekret vodenast.  Oči su pune suza. Često je virusni konjunktivitis udružen sa kijavicom ili kašljem, koje prouzrokuju isti virusi. Lagane bakterijske infekcije se lepo leče antibiotskom terapijom za pet dana, dok virusne upale imaju svoj proces od nedelju-dve, na koji ne možemo mnogo da utičemo.

Kako se prenosi virusna upala?

- Virusni konjunktivitis se prenosi kapljičnim putem. Ako ga imate u očima, imate ga sigurno i u nosu i grlu.

Često je virusni konjunktivitis udružen sa kijavicom ili kašljem, koje prouzrokuju isti virusi

Ti virusi, koji se zovu faringokonjunktivalni, zahvataju grlo i oči, i česti su uzročnici takozvane prehlade. Lako se prenose sa jedne osobe na drugu - kašljem, kijanjem, razgovorom. Zato dete koje ima konjunktivitis, naročito virusni, ne treba jednu do dve nedelje da ide u vrtić, da ne bi zarazilo ostalu decu. Postoje veoma virulentni uzročnici, koji se lako šire na okolinu i mogu da izazovu epidemiju konjunktivitisa. U takvim slučajevima je izolacija zaraženog posebno važna.

Kako se prenosi bakterijska upala?    

- Bakterijski konjunktivitis se prenosi uglavnom dodirom, a deca u igri redovno dodiruju jedno drugo, razmenjuju igračke... Oko 48 sati nakon upotrebe antibiotika, bakterije više nisu zarazne po okolinu, ali terapija antibioticima svakako treba da se sprovede do kraja, u dogovoru sa lekarom.

U kojoj meri su bebe podložne ovom problemu?

- Konjunktivitisi kod sasvim malih beba spadaju u posebne oblike. Bebe, inače, imaju nerazvijen odbrambeni mehanizam, pa je to slučaj i sa sluznicom očiju. U prvim mesecima po rođenju, nedostaju im limfni čvorovi, žlezde, pa i same suze, što je "dobar2 uslov za lako razvijanje upalnog procesa. Pri prolasku kroz porođajni kanal majke, bebi može da se desi da na očima zadrži izvesne infektivne uzročnike - tipa gonokoka ili hlamidije, i da joj se vrlo brzo po rođenju razvije zapaljenski proces na konjunktivi. On se prepoznaje lako, tri do pet dana po rođenju, nekad posle dve nedelje: okice su crvene, sa gustim gnojnim sekretom, zatvaraju se zbog izraženog otoka kapaka.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica