Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Homeopatijom protiv gripa

Za vreme hladnih dana mališani su, a naročito oni koji idu u kolektiv, konstantno izloženi virusima i bakterijama. Koliko u tim situacijama homeopatija može da pomogne?

 Izvor: Foto: Shutterstock


Lečenje dece homeopatijom ima mnoge prednosti u odnosu na lečenje odraslih tom metodom. Ali, zbog brojnih specifičnosti dečjeg organizma zahteva njihovog izvrsnog poznavaoca, koji može da napravi pravi izbor u lečenju deteta. Kada je reč o otorinolaringološkim (ORL) problemima kod dece (uho, grlo i nos), postavlja se pitanje da li mališane treba lečiti samo na klasičan način, ili i homeopatija može da pomogne.

Na najčešća pitanja o lečenju dece homeopatijom odgovor su dale homeopate iz poliklinike "Viva Quanttes" - dr Zlata Jovanović Ignjatić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, i dr Olga Vulićević, specijalista pedijatrije


Zbog kojih ORL problema mališana se roditelji najčešće obraćaju homeopatama?

- Najčešće je to upala srednjeg uha - praćena bolom, osećajem pritiska i oslabljenim sluhom, a skoro uvek kao komplikacija upale gornjih respiratornih puteva - nosa, sinusa ili grla. Ona može da bude praćena i perforacijom (pucanjem) bubne opne, kada se u spoljašnjem ušnom kanalu pojavi gnojni sekret. S obzirom na anatomsku povezanost uha i ždrela preko Eustahijeve tube, važno je da ona bude prohodna za vazduh, to jest da nema otoka sluznice, i da se pokretima trepljica stalno pomera sluzni sloj ka ždrelu.


Kod dece do tri godine, otpornost sluznice može da bude prirodno smanjena zbog sniženih vrednosti sekretornog imunoglobulina A (IgA), koji štiti disajni i crevni sistem. Aerozagađenje takođe snižava nivo IgA. Takvo dete, posebno ako ide u kolektiv, često dobija virusne i bakterijske infekcije disajnih organa, što menja građu sluznice, iscrpljuje odbrambene snage i podstiče hiperreaktivnost, kao poremećen odgovor vegetativnog nervnog sistema. Na taj način, dete upada u zatvoren krug ponovljenih i dugotrajnih infekcija nosa, ždrela, uha, bronhija i pluća, osujećeno je u razvoju socijalnih odnosa i doživljaju sebe. Da bi se sprečile ozbiljne komplikacije upale sinusa, ždrela i srednjeg uha, važno je da se prihvati organizam deteta kao celina i primeni lečenje svim raspoloživim načinima, od kojih homeopatija može mnogo da pomogne.

Kako homeopatija deluje kod dece koja često pate od angina, upala uva, sinuzitisa?

- Homeopatija kao neinvazivna i netoksična metoda lečenja u dečjem uzrastu, u slučaju ORL problema ima značajno mesto.

Zašto se homeopatija preporučuje za lečenje dece?Homeopatske supstance su veoma moćno „oružje“ u borbi protiv mnogih bolesti, a zbog specifičnosti dečjeg uzrasta najčešće predstavljaju dobar izbor u lečenju mnogih oboljenja. Te brojne prednosti, bazirane na karakteristikama dečjeg uzrasta, ogledaju se u sledećem:● u dečjem uzrastu se najčesće ne koriste dugotrajne terapije, niti velike doze lekova, pa je njihov sistem „otvoreniji“ za prihvatanje informativnih doza homeopatskih supstanci● fizička građa dece nije zamagljena brojnim ovojnicama - ljušturom, kojom odrasle osobe štite svoje ranjivo biće, pa je model njihovog ponašanja lakše uočljiv nego kod odraslih● vitalna sila, biološki potencijal i regenerativne mogućnosti dece, mnogo su veće nego kod odraslih, što dovodi do bržeg i efikasnijeg oporavka u dečjem uzrastu

Posebnim načinom pripreme i visokim razblaženjem, izbegava se toksičnost supstanci od kojih se ponekad prave homeopatski lekovi. Ipak, u nekim slučajevima može da dođe do takozvane agravacije, to jest do neke vrste pogoršanja - što je ponekad neprijatno, ali je prolaznog karaktera i pokazuje odgovor organizma, koji se ogleda u većoj brzini prolaženja kroz proces izlečenja.
U homeopatiji se radi o tome da se simptomi kreću u suprotnom smeru nego kod supresije (potiskivanja), što je slučaj u konvencionalnoj medicini. Naime, u konvencionalnoj medicini se vrši potiskivanje ispoljenih simptoma bolesti (povišena temperatura se spušta, zapaljenski proces se stišava), dok se u homeopatiji daje mogućnost organizmu da se sam izbori sa „agresorom“, pokretanjem sopstvene vitalne sile.

Da li homeopatsko lečenje ORL problema može da se kombinuje sa zvaničnom medicinom? Da li dete koje pije antibiotike može istovremeno da dobija homeopatsku terapiju, ili se one međusobno kose?

- U lečenju ORL problema, i antibiotici i homeopatija imaju svoje mesto. O tome treba da odluči lekar koji prati svog malog pacijenta. Najbolje je opredeliti se samo za jedan vid lečenja, ali u nekim slučajevima mogu i da se kombinuju, to jest dopunjavaju.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica