Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vaške u dečjoj kosi

Problem vezan za vaške je dosta čest - svaka deseta osoba se zarazi njima. Iako to može da se desi bilo kome, problem je ipak najčešći kod dece uzrasta od četiri do jedanaest godina.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Vaške su sitni paraziti, insekti koji žive samo u ljudskoj kosi. Ne pojavljuju se ni na jednom drugom delu tela, niti na životinjama. Vaška ne može da preživi na odeći, šeširu, češlju, ili nameštaju. Temeljno čišćenje kuće, pranje posteljine i igračaka, i dobro usisavanje - ne utiče na razmnožavanje vaški na kosi, niti na njihovo istrebljivanje.

Zaraza

Zabluda je da vaške vole prljavu kožu glave. Zaraza tim insektima nije ni u kakvoj vezi sa čistoćom kose, kao što nema nikakve veze ni sa čistoćom domaćinstva. Stoga mogu da se pronađu i na „redovno održavanoj“, čistoj glavi. S obzirom da vaške ne mogu da skaču, lete, ni plivaju - da bi se prenele na drugu osobu, potreban je blizak kontakt kose sa kosom zaražene osobe.

Povezane vesti

Prevencija

Ne postoji prevencija protiv zaraze vaškama, osim izolacije pronađenih slučajeva. Zbog toga je potrebno da se redovno proverava kosa deteta, kako bi se na vreme uočila infekcija.

Simptomi

Vaške na koži glave izazivaju svrab, tako da često češkanje glave može da bude jedan od znakova zaraze. Svrab se javlja usled iritacije kože od uboda i izlučevina vaške (nekad uzrokuju i alergijsku reakciju), a može da se javi odmah po infekciji. Vaške u kosi ne prenose nikakve bolesti. Međutim, intenzivno češanje može da izazove rane na koži glave, koje su mogući ulazi za infekciju.

Hemikalije

Kada se vaške pojave, najviše škodi pogrešno korišćenje hemikalija na bazi pesticida za njihovo uklanjanje. Kod nekih osoba, koža glave može burno da reaguje usled dužeg korišćenja hemikalija, a zbog hemijskog delovanja na vašku, moguća je i pojava rezistencije (otpornost na preparat) - u nekim slučajevima i do 80 odsto.

Dešava se i da roditelji pribegnu korišćenju sredstava koja nisu testirana za ljudsku upotrebu, ili za koja nije čak ni ustanovljeno da li uopšte pomažu kod pojave vaški. Zbog toga savetujemo obaveznu konsultaciju sa lekarom pre upotrebe sredstava za uklanjanje tih parazita.

Povezane vesti

Silikonska ulja

U današnje vreme, najefikasniji tretman protiv vaški predstavljaju proizvodi na bazi silikonskih ulja. U tu grupu spada dimetikon, koji je pokazao najveću efikasnost u koncentraciji od četiri procenta. U laboratorijskim uslovima, četvoroprocentni dimetikon ubija sto odsto vaški. Dimetikon ne reaguje sa kožom, što znači da je neškodljiv za nju, pa može da se koristi koliko god puta je potrebno.

S obzirom da preparat (koji sadrži dimetikon) fizički deluje na vašku, nije moguć razvoj rezistencije. On u potpunosti oblaže vašku i prekida transpiraciju (važan mehanizam za njeno funkcionisanje) i kretanje vaške, tako da je na taj način ubija, a vaše dete oslobađa ove neprijatnosti. 

Dr Lidija Šćepanović, specijalista pedijatar

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica