Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pranje zuba posle slatkiša

Roditelji ne treba da deci zabranjuju uzimanje slatkiša, ali moraju da nadgledaju pranje njihovih zubića.

U trećoj godini, dolazi do naglog rasta i razvoja. Mentalni razvoj je, takođe, u ekspanziji - što dovodi do bolje komunikacije deteta sa okolinom i do porasta različitih interesovanja.

Zbog svega toga, dete počinje više da konzumira slatkiše - i to najviše bombone, čokolade, i sve tvrde i veoma slatke proizvode, koje može uspešno da žvaće.
Veoma je važno da roditelji tada (čak i ranije) spoznaju koje mere u prevenciji karijesa kod dece treba da preduzmu.

 Preventiva: Kada je reč o higijeni usta i zuba kod dece, najvažnija je preventiva. Roditelji ne smeju deci da zabranjuju uzimanje slatkiša, ali su zato u obavezi da nadgledaju pranje njihovih zubića, koje treba upražnjavati najmanje tri puta dnevno. Kod deteta od tri do šest godina, veliku ulogu u higijeni usta i zuba igraju i vrtići. Roditelji moraju da proveravaju da li vaspitačice nadgledaju grupno pranje zuba u vrtićima posle obroka, i na koji način.

Način ishrane: Drugi važan faktor u prevenciji je i način ishrane. Detetu treba da se obezbedi izbalansirana ishrana, na prvom mestu bogata voćem i povrćem. Tek kada se unesu svi potrebni nutrijenti, može da se dozvoli uzimanje industrijskih slatkiša. Roditelji, takođe, moraju svojim ličnim primerom da pokažu šta je pravilno u ishrani, a šta nije.

Rešavanje problema: Treći, i najvažniji potez u cilju prevencije karijesa kod dece, jeste poseta stomatologu i blagovremeno otkrivanje i popravka svih eventualnih kvarova.

Dr Milan Kuljača, spec. stomatolog

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica