U stojećem položaju, stopala preuzimaju čitavu težinu tela, pokreću nas i nose čitavog života. Da bi hod bio ujednačen, posebno po neravnoj površini, moraju da se prilagođavaju, što zahteva čvrstu i stabilnu građu stopala, kao i dobro funkcionisanje svih zglobova. Dva ključna svoda - uzdužni i poprečni, koje čine: kosti, mišići i tetive, imaju važnu ulogu pri stajanju i hodu.

Sve više dece sa ravnim stopalima

Ravno stopalo može da bude urođeno i stečeno. Urođeno se retko javlja i predstavlja vrlo ozbiljan deformitet, jer je posledica promenjenog položaja skočne kosti, koja zauzima vertikalan položaj.

Učestalost pojave stečenog ravnog stopala se sa razvojem civilizacije povećava, jer je funkcija hvatanja u potpunosti iščezla i stopalo danas isključivo služi za oslanjanje. Drugi razlog je hipokinezija (smanjeno kretanje), kojom su ugrožena pre svega deca koja žive u gradovima, jer hodaju isključivo po ravnoj, tvrdoj površini. Naime, permanentna jednolična opterećenja dovode do slabljenja i popuštanja muskulature potkolenica i stopala.

Deca predškolskog uzrasta kroz slobodne aktivnosti, kao što su  hodanje, trčanje, skakanje, mogu u velikoj meri da jačaju mišiće nogu i svodova stopala

Neodgovarajuća obuća, koja sputava i ograničava aktivnost mišića, takođe nepovoljno utiče na razvoj stopala. Deca koja žive u seoskoj sredini i hodaju bosa po neravnom terenu, mnogo ređe imaju ravna stopala.

Pravilan oblik i funkcija stopala direktno zavise od pravilno građene koštane strukture i dobrog balansa snage mišića koji učestvuju u stajanju i hodu. Ako je ta ravnoteža narušena, kao posledica se javlja spuštanje svodova.

Znaci da se stopalo spušta

Iako je teško odrediti jasnu granicu između normalnog stopala i onog koje je počelo da se spušta, bol je siguran znak da je došlo do promena. Bol može da se javi i iz drugih razloga, ali ako se njegovo postojanje isključi, treba obratiti pažnju na stopala.

Drugi znak koji ukazuje na problem sa stopalima jeste izmenjen položaj Ahilove tetive, koja je zakrivljena na peti umesto da ide pravo.

Oblik cipela, njihova deformisanost, istrošenost peta i ivica - pokazuju u kakvom su stanju stopala, odnosno kakav je hod.

Deca i odrasli često hodaju nepravilno, posebno se vide nepravilnosti pri trčanju. Subjektivni pokazatelji puno govore da nešto nije u redu sa stopalima: deca odbijaju da hodaju, nerado trče, brzo se zamaraju, žale se da ih bole noge (stopala i potkolenice) ili leđa (lumbo-sakralni deo).

Utvrđivanje da li je stopalo ravno

Da li su stopala ravna, utvrđuje se posmatranjem i pomoću određenih pomagala:

1.Stopala se posmatraju sa zadnje, bočne i prednje strane - na čvrstoj ravnoj podlozi, sa paralelno postavljenim i nešto razmaknutim stopalima. Gleda se položaj Ahilovih tetiva i peta.

Obuća sa uloškomNa tržištu mogu da se nađu cipele sa ugrađenim uloškom, koji je kompezatoran - on obuću čini udobnijom, ali je bez terapijskog efekta. To znači da nošenje ovakve obuće ne predstavlja prevenciju ravnih stopala.

2.Od deteta se traži da odigne pete i zadrži položaj na prstima. Ako se Ahilova tetiva ispravi, korekcija je moguća, jer su promene funkcionalne.

3.Sa strane se posmatra odnos između potkolenice i stopala. Iz tog položaja se određuje stepen spuštenosti stopala.

4.Zatim se od deteta traži da podigne jednu nogu i održi stav na drugoj, na kojoj se pod uticajem telesne težine odiže uzdužni svod. Formiranje i održavanje uzdužnog svoda pokazuje da su promene korektibilne, odnosno da su se dogodile samo na mišićima. Kratkotrajno zadržavanje ukazuje da su promene uznapredovale, a potpuno priljubljeno stopalo o pod ukazuje na trajne promene, koje ne mogu da se koriguju.

Najčešće greške roditelja

Do pojave stečenih deformiteta najčešće dolazi zbog povećanog opterećenja, koje stopala ne mogu da prihvate, a to se događa u kritičnim periodima razvoja deteta - zbog grešaka roditelja. 

- Prva greška koju roditelji čine jeste kada bebu koja još nije za to spremna stavljaju u uspravan položaj i uče da hoda. 

- Drugi momenat je pubertet, kada dolazi do ubrzanog rasta kostiju koji nije praćen odgovarajućom mišićnom snagom. 

- Istovremeno se odvijaju burne hormonske promene, koje ne mogu da očuvaju stabilnost koštano-mišićnog sistema deteta, pa i najmanje dodatno opterećenje (telesnom težinom ili težinom u vidu ranca sa knjigama) može da dovede do nastanka ravnih stopala.

Prevencija ravnih stopala

Bosonogo letoU letnjim mesecima oslobodite decu tesne, često "neprimerene" obuće, pustite ih da hodaju bosa po travi, šljunku, pesku - kad god za to ima prilike. Podstičite ih da se što više kreću, naročito po neravnim površinama, da trče, skaču, penju se - što će da učvrsti noge i ojača mišiće stopala.

Prvi momenat kada može preventivno da se deluje jeste kada se beba uspravlja, odnosno prelazi iz četvoronožnog puzećeg u stojeći stav. Da bi se stopala pravilno razvijala, to treba da bude postepeno, kako ne bi opteretila telesnom težinom nedovoljno očvrsle mišiće. Kada prohoda, dobro je da što duže i češće hoda bosa po neravnoj podlozi (pesku, travi, šljunku), koja će svojim neravninama da stimuliše na aktivnost mišiće stopala i potkolenica.

Odgovarajuće čarape i obuća koja ne sputava prste, takođe značajno utiču na pravilan rast i razvoj stopala. Ukoliko se kod malog deteta uoči zakrivljenost pete i Ahilove tetive, i to više od pet stepeni, potrebno je da nosi cipelu sa odgovarajućim uloškom, koji propisuje lekar. Njegovo nošenje mora da bude praćeno korektivnim vežbama.

Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut