Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krajnici - korisni ili ne?

Mnogi roditelji su pred dilemom da li detetu treba da se vade krajnici ukoliko ima česte infekcije. Međutim, postoje i oni koji bi da ih se "reše" po svaku cenu - za svaki slučaj.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Uz pomoć dr Branimira Žutića, specijaliste za uho, grlo i nos, pokušaćemo da rešimo dilemu roditelja o tome da li detetu treba izvaditi krajnike ukoliko ima česte infekcije, ili ne.

- Krajnici su limfni čvorovi koji učestvuju u odbrambenom mehanizmu organizma - kao filter koji zadržava bakterije i druge mikroorganizme, čime sprečava nastajanje infekcija, ističe naš sagovornik. - Pitanje je zašto ih uopšte vaditi kada oni vrše tu funkciju. Međutim, važno je znati da tu funkciju imaju samo zdravi krajnici, dok bolesni mogu da budu uzrok mnogih zdravstvenih problema i izvor stalnih infekcija.

Povezane vesti

Kada je potrebna operacija?

-Pedijatri koji imaju male pacijente sa ovim problemima, treba da ih upute na pregled kod otorinolaringologa (specijalista za uho, grlo i nos), koji će da proceni da li su krajnici zdravi ili ne. Odnosno, da li dete boluje od hronične upale krajnika, što je indikacija (razlog) za uklanjanje operativnim putem. Tkivo krajnika je puno šupljina i moguće je da se u njega stalno nastane bakterije koje ne mogu da se sasvim eliminišu uzimanjem antibiotika. Zato dete "uleće" iz infekcije u infekciju. Inače, veličina krajnika nije reper za operaciju, jer dete može da ima velike, a zdrave krajnike.

U kojim konkretnim slučajevima treba da se operišu krajnici?

Operacija krajnika je potrebna u sledećim slučajevima:

- ako je u jednoj godini pacijent imao sedam ili više upala krajnika (tonzilitis),

- ako je u toku dve godine pacijent imao po pet ili više upala krajnika,

- ako je pacijent imao veoma jaku upalu krajnika,

- u slučaju da upala krajnika ne reaguje na antibiotsku terapiju,

- u slučaju peritonzilarnog apscesa (infekcija koja se javlja u tkivu iza krajnika),

- u slučaju znatne asimetrije krajnika (razlika u veličini) i

- u slučaju neprijatnog zadaha iz usta.

Povezane vesti

U kom uzrastu i godišnjem dobu treba obaviti operaciju?

- Ova operacija se uglavnom ne radi pre treće godine života, ali uvek postoje izuzeci i situacije kada to treba da se uradi i ranije.

Ne postoji godišnje doba koje je izrazito povoljno ili izrazito nepovoljno za ovu intervenciju.

Pošto ova operacija nije vitalna i hitna, dete se operiše samo kada nije u nekoj akutnoj infekciji.

Koje analize bi trebalo uraditi pre operacije?

- Analize koje se rade u pripremi su standardne: kompletna krvna slika, vreme krvavljenja i koagulacije, šećer u krvi, pregled urina, kao i nalaz pedijatra, koji podrazumeva opšti pedijatrijski pregled.

Kako izgleda operacija krajnika?

- Operiše se u opštoj, klasičnoj endotrahealnoj anesteziji (preko tubusa, koji se stavlja kroz usta u dušnik), koja je vrlo kratka i ne ostavlja nikakve posledice.

Kakva je reakcija deteta posle buđenja iz anestezije?

- Kraće vreme nakon anestezije, dete je pospano. Međutim, nekada može da se desi da bude uznemireno, plačljivo i nervozno. Roditelji treba da budu uz dete, da mu nešto pričaju, da ga maze, tako će brzo da se smiri. Oporavak nakon operacije je individualan - kod nekog je kraći, kod nekog duži (traje najviše do dve nedelje).

U postoperativnom toku, dete ima bolove prilikom gutanja i pričanja, a moguće je da ima i minimalno povišenu temperaturu (do 38 stepeni). Ovi problemi se rešavaju davanjem analgetika (koji smiruju bol i skidaju temperaturu). Bolovi se, uglavnom, smanjuju i postaju zanemarljivi posle tri-četiri dana. Ne treba da brine pojava belih naslaga na krajnicima posle operacije. To nije gnoj, već naslage fibrina (kraste na sluznici). One otpadaju sedmog i četrnaestog dana nakon operacije, zbog čega može da se javi blago krvarenje, koje zahteva kontrolu kod lekara koji je operisao mališana.

Da li treba posebno voditi računa o ishrani posle operacije?

- Sve vreme oporavka, dete je na posebnom režimu ishrane, koji podrazumeva mlaku ili hladnu hranu. Na samom početku postoperativnog toka, hrana treba da bude tečna ili kašasta (da ne povredi ranu), a zatim se postepeno prelazi na normalnu ishranu. Za vreme oporavka, hrana i piće ne smeju da budu izrazito topli, kiseli, ljuti i slani. Preporučuje se uzimanje ne preterano hladnog sladoleda.

U toku dve nedelje nakon operacije, biće dobrih i loših dana. U prvih sedam dana oporavka se preporučuje da se dete kloni većeg društva i bolesnih osoba, pošto je u tom periodu pacijent veoma podložan infekcijama.

Povezane vesti

Da li se operacijom rešavaju dalji problemi sa infekcijama?

- Operacijom krajnika se rešavaju mnogi problemi koje dete ima sa grlom, nosem i ušima. Međutim, ne mogu da se reše apsolutno svi, odnosno da dete nikada više ne boluje od infekcija grla, nosa i ušiju, ali će one biti daleko ređe.

Ozbiljne tegobe

Ako se bolesni krajnici ne uklone, postoji mogućnost da se jave veoma ozbiljni problemi, sa mogućim trajnim posledicama. To su problemi sa:

- zglobovima (upala zglobova)

- srcem (bakterijski endokarditis)

- bubrezima (upala bubrega)

- sluhom

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica