Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je to cirkularni karijes?

Dete u uzrastu od dve godine ima sve mlečne zubiće, i najčešća dilema roditelja je šta raditi u slučaju pojave cirkularnog karijesa ili tzv."karijesa flašice"?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Reč je o bolesti čvrstog zubnog tkiva kada dolazi do njegovog  propadanja, ono postaje mekše i počinje da gubi svoju osnovnu boju. Ovaj proces započinje na površini zuba demineralizacijom.

U većini slučajeva karijes se razvija na površinama pokrivenim zubnim plagom gde dolazi (zbog hrapave površine) do lakšeg lepljenja hrane i razvoja bakterija kao njegovih glavnih uzročnika. Za nastanak karijesa su tako potrebna tri glavna "krivca": bakterije, zub i hrana - šećer.

Najčešći i ujedno najgori oblik karijesa mlečnih zuba je cirkularni karijes. To je posebni oblik karijesnog procesa na prednjim mlečnim zubima, a javlja se kod 10 odsto mališana.

Uzrok

Obično se dovodi u vezu sa prekomernom upotrebom flašice sa sokovima ili zaslađenim mlekom ili čajem pre spavanja, ili čak i u toku noći.

Da bismo sprečili nastanak takvog karijesa bitno je da detetu ponudite umesto soka ili čaja, običnu vodu. Takođe, nemojte ga učiti da se šeta sa punom flašicom ili da se igra sa njom, već ga što pre naučite da pije iz čaše.

Povezane vesti

Popravka ili vađenje

Mlečni ima istu funkciju kao i trajni zub. Iz tog razloga njegova privremenost u dečjim ustima ne sme da se obezvredi. Osim što osiguravaju normalnu funkciju žvakanja, mlečni zubi su važni stimulatori za normalan rast i razvoj čeljusti.

Zubiće treba popravljati, a ne odmah vaditi - jer su bitni za očuvanje prostora budućih stalnih zuba.

Dr Željko Palikuća, stomatolog

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica