Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako rastu deca: Šta kada je dete mnogo više (ili niže) rastom od vršnjaka?

Postepeno dobijanje na težini pokazuje da vaše dete napreduje, ali šta ako ne ide ukorak sa ostalom decom. Ukoliko imate dileme u vezi sa rastom i razvojem vašeg deteta, ovaj tekst će ih rešiti.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Voditi računa o bebi podrazumeva izuzetnu odgovornost. Veoma brzo nakon njenog rođenja shvatićete koliko malo ljudsko biće potpuno zavisi od vas. Jedna od najvećih roditeljskih dilema je da li je beba sita, da li dobija dovoljno hrane. Međutim, deca dobro znaju kada su gladna i koliko treba da jedu. A ako im nije dovoljno ono što im dajete veoma brzo će vam to staviti do znanja.  

Napredovanje u prvoj godini

Novorođenčad obično u početku izgubi na težini. Do 10 procenata se smatra normalinim a najviše se pripisuje izbacivanju mekonijuma (prva bebina stolica, tamno zelene boje). Većina beba vrati svoju težinu sa rođenja u prve dve do tri nedelje, iako prerano rođenim bebama treba više vremena, kao i onima koje u početku izgube više od 10 odsto.

U prvih šest meseci vaša beba obično dobija mesečno oko 2,5-3 santimetara u dužini, oko 1,25 santimetara u obimu glave i oko 125-250 grama nedeljno u težini, tako da do 5 - 6. meseca udvostručuje svoju težinu sa rođenja. U drugih šest meseci, usporava se dobijanje na težini na oko 100-200 grama nedeljno, dužina se povećava za oko 1-2 santimetara, a obim glave za oko 7 milimetara mesečno. Ove promene su u toku prve godine vidljive, a neredovan rast iz nedelje u nedelju je normalan.  

Dojene bebe rastu drugačije

Tabele rasta koje se trenutno koriste zasnovane su na uzorku beba koje se većinom hrane veštački. Danas se priznaje da dojene bebe rastu po drugačijem obrascu. Uglavnom, dobijaju više na težini u početku od beba koje se hrane na flašicu, ali zatim postaju mršave i lakše, i čini se da čak padaju na grafikonima oko trećeg meseca. Ako se vaše dete hrani na flašicu a dobija previše ili premalo na težini obratite se lekaru. Nikada ne menjajte uputstva za spravljanje hrane da bi je razredili ili napravili gušćom bez konsultacije sa lekarom.  

Idealnu težinu diktira moda

Idealnu težinu za decu ili odrasle uvek je diktirala moda. Kroz istoriju, kao i u društvima gde je ishrana oskudna, biti bucmast ili čak debeo, smatralo se zdravim. Ako vi držite dijetu ili brinete o svojoj težini, važno je da ne dajete negativne izjave o njihovoj ili svojoj težini pred decom. Vi ste njihov uzor i ako izbegavate obroke ili od težine pravite pitanje, vaša deca će vas u tome oponašati.

Takođe, izbegavajte da hranu koristite kao sredstvo za uživanje. Dete kome se često daje keks "da bi mu bilo bolje" kada recimo padne i udari koleno, u opasnosti je da poraste povezujući hranu sa emotivnim mirom.

Rani pubertet

U poslednje vreme se dosta govori o ranom pubertetu. Istina je da mališani danas ulaze u pubertet ranije, a neki naučnici za to krive višak hormona u hrani za životinje ili pesticide. No, moguće je da to što se deca dobro hrane utiče na brže sazrevanje.

Uglavnom, ono što je važno je detetovo zdravlje, a tabele rasta i razvoja su samo okvirni pokazatelj njihovog napredovanja. Zbog toga, ne treba da se brinete ako se težina i visina vašeg mališana ne uklapa u preoručene vrednosti, a on je veseo i nema nikakvih zdravstvenih tegova. Tek u slučaju da se dete ne oseća dobro ili je zaostajanje za drugom decom izrazito, trebalo bi da se obratite lekaru.

Devojčice i dečaci rastu drugačije

Iako bebe uglavnom prate slične obrasce, mnogi činioci utiču na njihov rast. Na primer, devojčice se obično rađaju sa više masnog tkiva, dok su dečaci obično duži i teži. Dečaci u početku brže rastu, ali u sedmom mesecu se to menja i sve do četvrte godine devojčice rastu brže. Dečaci ih sustižu oko osme godine i već su teži kad napune devet. Važno je, ipak, shvatiti da ove razlike jednostavno odražavaju prosek stanovništva, dok se pojedinačno devojčice i dečaci strahovito razlikuju.

Ostali genetski činioci su mnogo važniji; na primer ako ste i vi i partner viši od proseka, vaša beba će takođe biti visoka (mada niske bake i dede mogu ovo da ponište), tako da je važno posmatrati širu genetsku sliku.

Zanimljivi proračuni

Ako imate kćerku, izmerite njenu visinu kada napuni 21 mesec, pa je udvostručite. To je, otprilike, visina  koju će imati kada odraste. Za sina ćete morati da sačekate dok ne napuni 24 meseca, kada će dostići polovinu visine koju će imati kad odraste.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica