Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mama, i mene boli glava

Glavobolja nije "rezervisana" samo za odrasle. Nažalost, ona se javlja i kod dece mlađe od sedam godina.

  Izvor: Foto: Shutterstock

O uzrocima, manifestacijama, dijagnostici, lečenju i prevenciji glavobolja, razgovarali smo sa dr Vesnom Branković-Srećković, dečjim neurologom na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu.

Šta izaziva glavobolju kod dece?

- Veliki je broj faktora koji pojedinačno ili u kombinaciji mogu da izazovu glavobolje kod deteta - neurološke ili neneurološke prirode. Ukoliko glavobolje nisu neurološke prirode, često su vezane za akutne respiratorne infekcije, povišenu telesnu temperaturu, upalu uha ili sinusa, anemiju. Zanimljivo je da i urinarne infekcije kod male dece takođe mogu da se manifestuju glavoboljom. Glavobolje nastaju i kao reakcija na emotivnu napetost koju dete

Prema nedavno  urađenoj studiji u Finskoj, oko 70 odsto dece bar jednom iskusi glavobolju do sedme godine života. Nažalost, postoji tendencija porasta pojave glavobolja kod najmlađih, čak je unazad nekoliko decenija dva do tri puta uvećana.

doživljava duže vremena. Isto tako, mogu da budu reakcija na lekove, ukoliko se dete leči od neke druge bolesti (na primer, mogu da je uzrokuju pojedini lekovi za lečenje astme). Mala količina sna ili nedovoljno unošenje tečnosti tokom dana vrlo često izazivaju glavobolju. Osim toga, glavobolje, posebno migrene, mogu da budu češće u određenim porodicama. Ukoliko postoji porodična istorija upornih glavobolja, povećava se rizik da će i dete da pati od takvih tegoba. Povrede glave, takođe, mogu da izazovu glavobolju. Većina lakših povreda glave prolazi bez posledica. Međutim, potrebno je da se dete odvede lekaru ukoliko je jako udarilo glavu, ili ukoliko posle pada na glavu ima jaku glavobolju.

U kom uzrastu deteta može da se javi glavobolja?

- To može da bude veoma rano. Naravno, potrebno je da bude razvijen govor, kako bi dete saopštilo da ga nešto boli, a to je druga, treća godina života. Da bi se otkrio uzrok glavobolje, najvažnija je opservacija roditelja ili detetu bliskih osoba, koje mogu da uoče da li se i kada ono žali na glavobolju, i da li je zaista ima, ili je ta žalba - na primer, način privlačenja pažnje.

Da li i deca mogu da imaju migrenu?

- Naravno. Migrena može da se javi začuđujuće rano kod dece. U periodu odojčeta ili u drugoj godini života, dete može da ima simptome koji ukazuju na migrenske glavobolje. Najčešći simptomi su: nestabilnost pri hodu, vrtoglavica, bolovi u stomaku, povraćanje, razdražljivost, iznenadno povlačenje iz igre i «bekstvo» u san, koji donosi olakšanje... Javljaju se iznenada, neko vreme traju, a onda prestaju. Kod dece predškolskog uzrasta, migrena se češće javlja kod dečaka nego kod devojčica.

Da li deci treba davati lekove protiv glavobolje?

-Da bi se dijagnostikovala bilo koja vrsta glavobolje, potreban je određen period praćenja od strane neurologa, koji obično traje četiri do šest nedelja. To je period u kome roditelji vode dnevnik glavobolja i upisuju sve promene vezane za ponašanje deteta i situacije koje prethode pojavi glavobolje. Veoma je važno napomenuti da se roditelji često boje da detetu daju lekove koje su lekari propisali, ili ih daju neadekvatno. Međutim, nije u redu pustiti dete da ga boli glava. Obično se dobar efekat postiže upotrebom Paracetamola ili Ibuprofena, u odgovarajućoj količini. Nekada su lekovi veoma korisni ukoliko se uzmu na vreme, posebno što su u mogućnosti da spreče komplikacije koje mogu da se dese u toku glavobolje, naročito migrenskog tipa.

Postoji li način da se spreče glavobolje kod dece?

- To, zapravo, i spada u važan deo lečenja. Naime, izuzetno je značajno prepoznati faktore koji mogu da provociraju nastanak glavobolje i raditi na njihovoj eliminaciji. Zdrav način ishrane, uz tri glavna obroka i dve užine, uzimanje dovoljne količine tečnosti, naročito u letnjim mesecima i nakon fizičke aktivnosti, dovoljno sna - neke su od mera koje pomažu u sprečavanju pojave glavobolje. Ukoliko primetite da se kod deteta razvija glavobolja, podstaknite ga da legne u krevet, zamračite sobu i odstranite sve ono što znate da mu smeta. Takođe, obratite pažnju na situacije koje vaše dete čine napetim i zbog kojih se ono oseća uplašeno ili razdražljivo, pa pokušajte da ih izbegnete.

Prevencija nastanka glavobolje

Ukoliko vam se dete požali na ponavljanu glavobolju, obavezno se obratite pedijatru. Ako je neophodno, pedijatar će da vas uputi neurologu, koji će da odredi dalji tok ispitivanja, otkrije uzrok glavobolja i preporuči terapiju. Danas postoje brojni lekovi koji pomažu u borbi protiv glavobolja. Ono što mogu da učine roditelji jeste da deci obezbede ustaljenu dnevnu rutinu, adekvatan odmor, prijatne trenutke i zdrav način ishrane. To je jedan od važnih načina prevencije nastanka glavobolja.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica