Pisanje rukom je važno za decu: Ima sjajan uticaj na mozak, evo kad treba da počnu da drže olovku

Pisanje rukom je jako važno za decu – dobro utiče na pamćenje, čitanje, stimuliše jezičke veštine...

Shutterstock

Pisanje rukom i crtanje su jako važni za decu – dobro utiču na pamćenje, stimulišu logičko razmišljanje i kreativnost.

"Pisanje rukom je jedno od najfascinantnijih i najvažnijih dostignuća u detinjstvu jer dete tada uspeva da zvuk pretvori u znak, da napiše i pročita svoje ime, a kasnije i da svoje misli prenosi na papir", kaže Simona Kasarino, stručnjak za disgrafiju (poteškoće u pisanju).

Ona ističe da je pisanje jedna veoma specifična motorička veština koju učimo u životu, koja je veoma kompleksna sa motoričke tačke gledišta jer zahteva koordinaciju pokreta za šta su potrebni mišići ruke, od ramena do prstiju, ali je zahtevna i sa kognitivne strane jer aktivira mnoge regije u mozgu.

Prvi znaci pisanja već sa 12 meseci

Interesovanje dece za pokrete vodi do pisanja, a to u počinje da se dešava veoma rano, između 12 i 18 meseci.
"To je period škrabanja, a deca će tek kasnije pokušati da imitiraju rukopis odraslih, kada vide mamu i tatu kako pišu rukom", kaže profesor pedagogije Roberto Travaljini za donnamoderna.com.

Oni ističe da su te prve škrabotine nama smešne, nerazumljive, ali da decu treba ohrabrivati da "pišu" jer izostanak te navike škrabanja, držanja olovke, može kasnije da dovede do poteškoća u pisanju i disgrafije.

"Ne" ranoj upotrebi tableta i tastatura

Stručnjaci ističu da pritiskanje tastera prstićima, bilo na telefonu, računaru ili tabletu, ne stimuliše mozak uopšte, već se stalno aktivira ista regija. Dugoročno, to može da ima posledice na psihološku, emocionalnu i lingvističku sferu razvoja deteta.

Pisanje rukom stimuliše mozak

Brojne studije, a među njima i ona sprovedena na Norveškom univerzitetu za nauku i tehnologiju, koja je objavljena 2021. godine, pokazala je da pisanje rukom dobro utiče na veze u mozgu.

"Dajte detetu od dve-tri godine olovku, počeće da piše svuda, čak i na zidovima, i to će mu omogućiti da istražuje svet, da usavrši svoje manualne veštine učeći da kontroliše pokrete, ali i da komunicira specifične stvari. To će biti još očiglednije kada počne da piše", dodaje Travaljini.

Pisanje rukom poboljšava pamćenje

Razni digitalni uređaji na koje se svakodnevno oslanjamo slabe pamćenje. Kada dete zapisuje beleške na papir, to je kompleksniji zadatak za mozak. Na primer, dete mora da sumira ono što je čulo, da sažme i nađe prave reči, a zatim da to zapiše na papiru. Sve te radnje vežbaju pažnju i unapređuju pamćenje.

Pisanje rukom poboljšava čitanje

Deca koja su naučila da pišu koristeći tastature češće maju problema sa čitanjem, naročito kada treba da razlikuju slova koja se slično pišu, poput b i d. Razlog tome je što nisu "osetili" svojim telom kako se ta slova pišu, zbog čega im je teže da ih prepoznaju kada ih vide, objašnjava Simona Kasarino. To im, dodaje, otežava čitanje, posebno kada treba pročitati tekst napisan rukom.

Pisanje rukom dobro utiče na jezičke veštine

Profesor pedagogije na Univerzitetu u Rimu, Benedeto Verteći, sproveo je eksperiment sa učenicima trećeg, četvrtog i petog razreda u dvema školama.

"Više od tri meseca smo tražili od dece da školski dan započnu pisanjem kratkog teksta na zadatu temu u trajanju od 15 minuta. Cilj je bio da ih navedemo da pišu rukom, a tema i sadržaj teksta nisu bili toliko važni. Na kraju eksperimenta je kod dece primećen napredak u pisanju, spelovanju i rečniku, što pokazuje da pisanje stimuliše i jezičke veštine. Drugi zanimljiv aspekt je da se ova aktivnost deci veoma svidela", poručio je profesor.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Digitalna demencija kod dece  TikTok/stricek_dusko