Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VEŠTINA PAKOVANJA ĐAČKE TORBE SE UČI: Pokažite deci kako da ponesu sve što treba, a da ne opterete leđa

Teška školska torba je problem koji prati sve đake, od prvaka do onih u višim razredima. Šta roditelji mogu da urade da je „olakšaju“?

 shutterstock_2226628037.jpg Izvor: Shutterstock

Kada podignete đačku torbu, prva pomisao je kako velika težina može imati posledice na kičmu i držanje deteta. Oprema za fizičko, pribor za likovno su još jedno opterećenje.

Da biste redukovali stvari na ono što je zaista potrebno i olakšali torbu i život mališanima, napravite prvo kontrolnu listu šta je zaista potrebno od opreme da se ponese u školu.

Koliko treba da teži spakovana školska torba?
Opšte medicinske preporuke sugerišu da učenici ne bi trebalo da nose više od 10 do 12 procenata svoje telesne težine. Za učenika prvog razreda koji ima 30 kilograma to znači najviše 3 do 3,6 kilograma. To nije mnogo, ali u praksi je to drugačije. Prvi savet bi bio da ne kupujete ranac koji je po sebi težak, već neki laganiji model. Takođe treba imati u vidu da individualna otpornost dečijih leđa može varirati.

Pokušajte da pakujete sa detetom torbu svake večeri. Na taj način postepeno uči da se pravilno pakuje samostalno. Samo stvari koje su potrebne sledećeg dana ulaze u torbu - na taj način izbegavate nepotrebnu težinu. Pitajte svoje dete šta mu zaista treba. Zatim, teže stvari stavite prvo u torbu, bliže leđima. Manje sveske i pernice su lagane i stavljajte ih u prednji deo ranca. Koristite bočne džepove. Težina u torbe mora biti ravnomerno raspoređena na oba ramena.

Takođe morate obratiti pažnju na kaiševe, odnosno ručke ranca. Ako su kaiševi prekratki, vaše dete može da se krivi, ako su kaiševi predugački, mogu ga vući unazad.

BONUS VIDEO

Pogledajte

01:30
KAKO ĆE IZ UGLA PSIHOLOGIJE DETETA IZGLEDATI POLAZAK U ŠKOLU? Dimitrijević analizira: Dobila sam OVAJ odgovor od svojih đaka
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica