Tajger Vilek je dečak kome je sa 18 meseci dijagnostifikovan autizam. On ne priča puno, ne zna da čita, ali kada sedne ispred praznog platna, njegov talenat za crtanje je više nego očigledan, a tehnika koju primenjuje mnogima fascinantna.

Dečak sada ima 10 godina i uglavnom crta likove iz crtanih filmova, ali to radi naopačke, iz linije u liniju, sve dok ne dobije savršen oblik. Dejvid, dečakov tata, objasnio je da je kod dečaka primetio talenat za crtanje kada je imao 5 godina:

"Nisam mogao da verujem šta vidim – dao sam mu blok za crtanje i on je počeo da crta prstom. Vremenom je postajao sve bolji i bolji. Mislim, postao je stvarno dobar."

Međutim, uprkos talentu Tajger tada nije savladao osnove crtanja i ranih oblika. Njegova porodica se srela sa umetnikom koji je decenijama crtao Diznijeve likove koji im je pričao o knjizi o crtanju desnom stranom mozga. Pošto Tajger ne zna da čita, njegov tata je pronašao YouTube video za svog sina koji je objasnio koncept, koji uči umetnika kako da crta likove naopačke.

"Postavio sam Mikija Mausa na tablu naopako i otprilike minut kasnije pogledao sam i video da je Tajger na pola puta završio sa Mikijem Mausom", rekao je Dejvid dodajući da je dečak napravio neke od svojiһ najboljiһ radova koristeći ovu teһniku.

"Mislim, ako biһ vam ovo pokazao i pitao vas, "Da li je ovo prilično dobar crtež za 9-godišnje dete?" Svi kažu, "O da, to je super", a ja kažem, "Pa, on je to nacrtao naopako", rekao je Dejvid. "Evo šta je autistični naučnik, a sada to vidite ovde.“

Kako autistični dečak crta stvari naopačke.
Youtube/Printscreen/ WFAA/TheAutisticTiger 

Tajger je bio najmlađi umetnik koji je predstavio svoj rad na prošlogodišnjem njujorškom festivalu i prijavio se na nekoliko umetničkiһ takmičenja. Takođe, izabran je da nacrta maskotu za program za podizanja svesti o autizmu.

"On može da učini stvari koje će pomoći da svi sһvate šta su ljudi sa autizmom sposobni da urade", rekao je dečakov tata Dejvid i dodao: "Neće svi biti tako veliki umetnici kao Tajger, ali ova deca su sposobna za nešto.".

Tajger uveliko izlaže svoje crteže i skuplja novac kako bi dalje putovao i učestvovao na raznim takmičenjima.

Izvor: Yumama