Srpski akademik Vladeta Jerotić i jedan od najčuvenijih psihijatara na ovim prostorima, često je govorio o odgajanju i vaspitavanju dece. Napisao je knjigu "O roditeljstvu", govorio o nestašnoj deci, kao i o tome kako ih disciplinovati, kao i da je povezanost sa roditeljiam u prenatalnom periodu izuzetno važna, kao i da fetus oseća ono što oseća i njegova majka.

Kada je reč o razvoju dece, bez obzira kako izgleda porodica, da li je moderna ili patrijahalna, Vladeta Jerotić je govorio da ukoliko roditelji deci ne daju sledeće 3 stvari, može doći do pogrešnog razvoja deteta:

"Ono što će odlučiti da se dete pogrešno razvija jeste nedostatak topline, sigurnosti i autoriteta kod samih roditelja. Jer ako je dete zaista na početku bespomoćno, od koga ono može da dobije onaj prvi neophodan impuls ka sigurnosti i zbrinutosti nego od roditelja. Ono nema nikakav drugi kriterijum za sopstvenu vrednost nego priznanje koje dobija od svoje najbliže okoline."

Govorio je i da se mnoga deca često osećaju inferiorno, ali da njihovo samopouzdanje ne zavisi samo od inteligencije, talenta ili fizičkog izgleda, već puno zavisi od toga šta su im roditelji pružili:

"Ne zaboravimo pritom Adlerovu tvrdnju da svako dete ne samo što oseća svoju inferiornost nego je ono stvarno i inferiorno u odnosu na svet odraslih koji ga okružuje. Nije čak bitno da li je neko dete fizički defektno ili ružno, jer imamo niz primera da ovakva deca i kasnije odrasli ljudi, pravilnim odgojem koji je detetu pružio materijala za samopotvrđivanje i priznavanje njegove ličnosti, uopšte ne pate od nekog osećanja inferiornosti. Obratno: dosta je dece obdarene i inteligencijom i fizičkim izgledom koja zbog pogrešnog odgoja vrlo mnogo pate od nedostatka poverenja u sebe, plašljivosti i stidljivosti." - objasnio je akademik Jerotić.

Izvor: Yumama/Akademik Vladeta Jerotić