Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najdraže igračke: 8 kućnih predmeta idealnih za kreativnu igru mališana

Razni predmeti koje imamo u domu, mogu mališanima odlično da posluže za igru. Evo šta sve decu može zabaviti bolje od igračaka iz radnje...

 Izvor: Foto: Shutterstock

U današnje vreme deci su dostupne različite moderne igračke, a roditelji nisu ni svesni šta sve decu može zabaviti i podstaknuti njihovu kreativnost.

1. Cediljka

Cediljka je divno pomagalo u kuhinji, ali takođe može biti i od koristi u dečijoj igri. Vrlo je jednostavno, ali itekako može pomoći u razvoju koordinacije ruku i očiju, kao i motoričkih veština. Uz cediljku dajte detetu špagete, perje ili slamke, a zatim neka pokuša da ih provlači kroz rupice. Osim toga, cediljka može biti odlična igračka za kupanje, poslužiti kao peščani sat, bazen ili zanimljiv alat za baštovanstvo. Gledanje kako voda i pesak cure kroz rupice verovatno je jedna od najzanimljivijih stvari u detinjstvu. Jednostavno poziva na još jedan pokušaj. Osim toga, može poslužiti i kao udica za lov plastičnih igračaka u kadi ili bazenu, ali i kao pravi dodatak u dečijoj kuhinji.

Povezane vesti

2. Plastične čaše

Mnoga deca koriste ih kod bojenja, gde su odlično pomagalo. Odlično služe za mešanje različitih boja od kojih deca na kraju dobiju razne kombinacije. Takođe su odlično pomagalo kod slaganja, izlivanja, grabljenja, valjanja, sortiranja, skrivanja, pljeskanja, izgradnje i igre podudaranja. Vreme igre sa plastičnim čašama gotovo da je neograničeno. Deca ih mogu koristiti i za vreme kupanja, ali i u pesku. Možete ih kupiti zaista jeftino, a deca će kroz igru sa njima samo profitirati na izgradnji svoje kreativnosti.

3. Drvene kašike

Drvene kašike zaista mogu postati odlične igračke, i to ne samo zato što ih sa bojenjem možete pretvoriti u likove iz omiljena crtića. Možete ih, ali i ne morate ukrasiti da bi deci bilo zanimljivije. Bebama je ponekad dovoljna najobičnija samo kako bi je mogli žvakati, a oni nešto stariji vole oponašati roditelje pa im je dovoljno dati alat u ruke kako bi mešali, mesili i "kuvali". Osim toga, odličan su predmet za igre na otvorenom, odnosno za kopanje rupa u pesku ili vrtu.

4. Kartonske kutije

Kartonske kutije sigurno su jedna od najomiljenijih dečijih igračaka od najmanjih dana. Već najmanji mališani puzaći se rado zavlače u skrovita mesta, bebe koje tek sede, rado i ponosno će sedeti u kutiji koja im daje potporu i sigurnost. Maleni šetači će rado proučavati kutiju i pomerati je. Deca takođe obožavaju da stavljaju stvari unutra i da ih vade van i tako bezbroj puta.

5. Prazne rolne toaletnog papira

Osim da prazne rolne toaletnog papira samo recikliramo ili bacamo, itekako ih možemo iskoristiti i u dečijoj igri. Ako vas brine higijena, ovu “igračku iz domaćinstva” možete preskočiti ili je očistiti ostavljanjem nekoliko sati na Suncu. Rolne toaletnog papira odlične su kao igračke koje se kotrljaju, od kojih se slažu piramide, koje se mogu lepiti zajedno i od njih će nastati zanimljive kreacije i likovi. Osim toga, ako rolni malo zavrnete dno lako je pretvarate u oblik srca, a nakon toga se samo umoči u boju (koja se naravno nalazi u plastičnoj čaši) i presretna deca na papiru mogu ostavljati otiske srca. Veselju i igri nema kraja.

6. Prazne kutije od maramica

Prazne kutije od maramica sa otvorom na vrhu odličan su "poštanski sandučić". Omogućavaju bebi da unutra stavlja različite stvarčice. Uzimanje sitnijih i tanjih stvari koje se potom stavljaju u kutiju kroz malu rupicu, odlična su vežba za razvoj fine motorike. Kako bi vašem detetu bilo zanimljivije, spoljašnost kutije možete ukrasiti po vlastitoj ili želji vašeg deteta. Tako kutija može izgledati poput kutije sa blagom, omiljenog lika iz crtića ili gitare.

7. Metla, kanta, krpa za brisanje prašine

Što je mlađe, dete će imati veću želju da "pomaže" roditeljima u čišćenju. Naravno, neće vam zaista puno pomoći, ali nikako ih nemojte odbiti. Deca vole da oponašaju odrasle i da budu od pomoći, a osim što će se zabavljati, vama će biti dovoljno što uz kućne poslove ne morate paziti na decu - sve vreme će biti sa vama. Deca tako razvijaju maštu i uživaju u igri predmetima koji nama, odraslima, nisu nimalo zabavni.

Povezane vesti

8. Kuhinja od kartona

Ako vaši klinci obožavaju da pomažu u kuhinji, napravite im kuhinjske predmete od kartona i stiropora. Deca će biti oduševljena vašom kreacijom i mogućnošću koja im je pružena, da budu baš poput odraslih i učestvuju u važnim stvarima.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica