Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Metode vaspitanja koje primenjuju roditelji uspešne dece

Analizom velike količine podataka stručnjaci su došli do osam zajedničkih metoda koje roditelji uspešne dece primenjuju u njihovom odgajanju, evo i koje su...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svaki roditelj želi da njegovo dete jednog dana bude samostalna i uspešna osoba. Međutim, iako ne postoji recept za odgajanje dece, naučnici tvrde da mnogo toga zavisi od roditelja, odnosno vrednosti koje im usade u ranom periodu.

Evo koje metode u vaspitanju primenjuju roditelji uspešne dece:

Deca moraju da obavljaju kućane poslove 

Deca koja imaju zadatke i pomažu u kući uče da rad donosi rezultate i da oni sami moraju da učestvuju u određenim zadacima za dobrobit cele porodice. Ta deca kasnije lakše sarađuju s poslovnim saradnicima jer znaju da moraju da se trude da bi bili deo tima. 

Povezane vesti

Društvene veštine 

Studija je pokazala da deca koja imaju dobro razvijene društvene veštine imaju veće šanse za dobijanje fakultetske diplome. Zato stručnjaci ističu da je važno da deca od roditelja nauče pravila ponašanja u radnom uzrastu. 

Visoka očekivanja 

Stručnjaci kažu da roditelji treba da imaju visoka očekivanja od svoje dece jer ih to navodi da budu bolja. Studija je pokazala da je 96 odsto dece čiji su roditelji očekivali da upišu fakultet imalo najbolje ocene na prijemnim ispitima. 

Povezane vesti

Zdrava veza 

Studija je pokazala da deca, čiji roditelji imaju skladan brak, postaju uspešniji pojedinci od one koja dolaze iz disfunkcionalnih porodica. Stručnjaci napominju da razvod roditelja ne igra bitnu ulogu ako roditelji ostanu u dobrim odnosima. 

Matematika 

Učenje matematike u ranom uzrastu daje vašem detetu prednost. To je osnova koju bi trebalo da nauči kroz igru i kasnije razvija matematičke veštine u školi. 

Povezanost s decom 

Mnoge studije kažu da su prve tri godine detetovog života vrlo bitne za njegov uspeh. Roditelji moraju da posvete pažnju deci, igraju se s njima i izgrade zdravu vezu. 

Povezane vesti

Bez stresa 

Ako su roditelji pod stresom, to može da ima negativan uticaj na dete. U današnjem užurbanom svetu teško je uskladiti posao i porodicu, ali stručnjaci navode da bi roditelji trebalo da rade na sebi i manje se nerviraju jer će to u konačnom imati pozitivno dejstvo i na njih i na dete. 

Zaposlene majke 

Studija je pokazala da deca zaposlenih majki imaju više obrazovanje i zarađuju više. Stručnjaci tvrde da ako majka radi, to ima pozitivno dejstvo i na mušku i žensku decu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica