Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je slobodna igra i zbog čega je važna za razvoj deteta?

Pored toga što je veoma zabavna, igra je neophodna za pravilno razvijanje mališana. Međutim, poslednjih godina se često ističe važnost slobodne igre. Pogledajte o čemu je reč.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Slobodna, neorganizovana igra pomaže deci da razviju široku lepezu sposobnosti potrebnih za školu i van nje, od sklapanja prijateljstava i pregovaranja, do rešavanja problema, kreativnog mišljenja i vežbanja samokontrole. Zato je na roditeljima da im osiguraju dovoljno vremena za takvu igru, naročito tokom letnjeg raspusta.

Povezane vesti

Slobodna igra ili neorganizovano vreme za igranje je najpouzdaniji oblik samoobrazovanja i otkrivanja novih stvari koji deca mogu imati. To im pruža sigurno okruženje za isprobavanje novih životnih veština i načina postojanja. Kroz otvoreno istraživanje i "isprobavanje" igre, deca postaju svesna da je preduzimanje akcije ono što je u životu potrebno da bi došli do nečega što im je potrebno i žele.

Povezane vesti

S tim znanjem, želja da nešto napravite i hrabrost da to i učinite raste. Roditelji koji razumeju potrebe svoje dece znaju da se njihovo emocionalno zdravlje unapređuje kroz igru. Zato pružaju potrebne materijale za igru, adekvatan prostor i vreme. Tako se detetu omogućava da upija znanja o sebi, drugima, životu, o tome kako stvari rade, na način na koji deca to rade već vekovima - kroz zabavu. Takođe, biće oslobođeni modernog stresnog načina života, samo tako što će im biti omogućeno da budu deca.

Povezane vesti

Nažalost, u poslednje vreme naše društvo ne pridaje važnost igri. Razloga je mnogo: veći naglasak na školama i akademskoj zajednici, smanjenje odmora i fizičke aktivnosti, povećavanje broja organizovanih aktivnosti poput sporta i edukacije, ekspanzija korišćenja televizije, računara i pametnih telefona u životu dece, strah roditelja da će njihovo dete zaostajati ako ne upiše dodatne programe...

Povezane vesti

Srećom, pedagozi, stručnjaci i roditelji sve više postaju svesni potrebe koju ima slobodna igra. U tom duhu je Američka pedijatrijska akademija objavila izveštaj o vrednosti neorganizovanog vremena za igru kao nešto što je neophodno za zdravlje dece: "Izazov za društvo, škole i roditelje je da postignu ravnotežu koja će omogućiti deci da postignu svoj puni potencijal, tako da ih ne guraju van granica njihove vlastite udobnosti i da im omoguće da imaju svoje lično slobodno vreme."

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica