Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako sprečiti dečje povrede u parkiću

Igra u parku ili na dečjem igralištu ponekad se završi suzama. Evo nekoliko saveta kako da naučite dete da se bezbedno igra napolju...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Koje dete ne voli park, ljuljaške, bazenčić sa peskom, klackanje...? Međutim, kada bi se igra uvek završavala u veselju, a ne u padovima i ozledama, bilo bi odlično.

Nažalost, nemoguće je sprečiti takve situacije, ali možemo da naučimo svoju decu pravilima ponašanja na igralištu, kao i dok ne dođu do njega, i time mogućnost povreda i suzica svedemo na minimum.

Bicikl

Nezaobilazan je deo opreme gotovo svakog deteta, ali pravila vožnje često i nisu. Prvo pravilo sigurne vožnje je jednostavno: sme da se vozi po asfaltiranim pešačkim stazama. Za to nisu pogodni bazenčići sa peskom, peščani puteljci ili šljunak. Kada dete vozi po pešačkoj stazi, treba da se trudi da vozi pravo i ne preseca put prolaznicima ili drugim biciklistima.

Savet koji treba da date detetu

Treba da gledaš oko sebe, paziš na prolaznike i nikako ne voziš ispred ili iza dece koja se ljuljaju, igraju na vrtešci...

Vrteška

Vrteti se sa prijateljima je tako veselo! Ali, vrteška može da bude opasna ako se na njoj ne sedi uz čvrsto držanje.


Kao i kod ljuljaške, dok je vrteška u pokretu - dete sa nje ne sme da silazi, niti da sedi izvan sedišta.

Roditelji treba da pogledaju i mesto gde se nalazi vrteška. Važno je da ispod nje nema rupa ili izbočenja za koja dete može da zapne.

Savet koji treba da date detetu

Sa vrteške lako može da se padne. Zato, dok se vrtiš na njoj, moraš mirno da sediš i da se čvrsto držiš. Kada siđeš sa vrteške, pomeri se i stoj dalje od nje.

Ljuljaška

Iako omiljen rekvizit u parkićima, ljuljaška često može da bude uzrok povreda, čak i ozbiljnijih, pa zato treba naučiti dete kako da se ponaša na njoj i u njenoj blizini. Ako ne želi da vas posluša, nemojte mu dopustiti da se ljulja. Pravila su sledeća: kada sedi na ljuljaški, treba da se čvrsto drži, zabranjeno je da skače sa nje, obavezno treba da pazi kada hoda oko dece koja se ljuljaju. Ako ljulja drugu decu, ne sme da stoji ispred ili iza ljuljaške.

Roditelji treba da obrate pažnju i na druge pojedinosti: koliko je ljuljaška čvrsta i stabilna, hoće li da izdrži detetovu težinu, da li joj je sedište stabilno ili kakvo ljuljanje dopušta.

Savet koji treba da date detetu

Kada se ljuljaš drži se čvrsto i sedi mirno. Kada obilaziš ljuljašku udalji se što više od nje, jer se može desiti da te drugo dete koje se ljulja slučajno udari.

Tobogan

U poređenju sa vrteškom, relativno je siguran, ali i na njemu se događaju nezgode. Na tobogan dete treba da se pažljivo penje, i pritom da se čvrsto drži. Zatim treba da čeka red, odnosno da se tobogan potpuno isprazni, pa tek tada da se spušta. Ako deca žele da naprave vozić, to treba da bude pod nadzorom odraslih.

Svakako je zabranjeno gurati drugu decu i spuštati se unazad ili na stomaku kada roditelji nisu prisutni.

Dodatna oprema● Dete koje vozi bicikl ili rolere - treba da ima potrebnu zaštitnu opremu (kacigu, štitnike).● Ne vezujte detetu maramu oko vrata, niti mu je stavljajte na glavu, i ne odevajte mu previše ležernu odeću - koja visi, jer se često dešava da zapinje za razne elemente u parku. Ukoliko je sunce jako, dovoljno je da se dete zaštiti kapom ili kačketom.● Zbog mogućih padova, radije birajte igrališta sa mekanim podlogama, peskom, gumenim sunđerastim podlogama ili travom

. Vi, kao roditelj, proverite sigurnost tobogana - mora da bude stabilan i čvrst. Ukoliko je vruć letnji dan, može da se jako ugreje, pa dete može da se opeče na njemu. Ponekad je tobogan previše strm za detetov uzrast, pa ono ne uspeva da se dočeka na noge.

Savet koji treba da date detetu

Oprezno se penji i spuštaj niz tobogan. Pogledaj ispred sebe, pričekaj red, i drži se dok se spuštaš. Dočekaj se na noge.

Peščani bazenčić

Pre nego što objasnite detetu pravila ponašanja u njemu, proverite da li je čist. Ako je park zaštićen ogradom, tada u njega verovatno nisu dolazile životinje, pa dete može da se igra u peščanom bazenčiću. Međutim, mora da zna da pesak nikako ne sme da se jede, niti da se baca na drugu decu. Igra u pesku je, u načelu, vrlo sigurna.

Uvek nakon povratka kući, a posebno pre jela, detaljno operite ruke detetu kako biste sprečili unos bakterija ili infestaciju parazitima (glistama). Takođe, naučite ga da to treba da bude prva stvar koju će obaviti kada dođe kući iz parkića.

Savet koji treba da date detetu

Lepo se ponašaj u peščanom bazenčiću, ne jedi pesak i ne bacaj ga na drugu decu.

Klackalica

Naoko sigurna i zabavna, i klackalica može da bude opasna. Obično do povreda dolazi kada se dete priprema da spusti sedište - kako bi selo, pa ga naglo ispusti, a klackalica ga udari. I dete sa druge strane klackalice može da nastrada od udarca ako prvo dete naglo digne njegovu stranu klackalice. Zato na klackalicu treba da idu spretnija i starija deca, koja znaju da se dočekaju na noge, drže se dok se klackaju i razumeju njenu dinamiku. Druga opcija je da stojite pored klackalice i pazite na nagle pokrete deteta.

Takođe, treba pripaziti i kod silaženja. Tu može da nastrada i onaj koji silazi, i onaj sa druge strane.

Savet koji treba da date detetu

Pazi kada prilaziš klackalici, jer može naglo da odskoči i udari te.

Tekst priredilaIvona Međeri

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica