Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mala rođendanska pravila

Svaki rođendan ima svoj tempo i kulminaciju. Dobar animator to mora da zna, ali i roditelji koji ga organizuju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Bio sam na rođendanima na kojima deca počnu da se zabavljaju tek kada dođe vreme rastanka, ili se "potroše" već na samom početku rođendana. Zvali su me na rođendane gde su deca, osim što su polomila nameštaj, malo "poradila" i na gipsanim radovima u prostoriji. Dobar rođendan intenzivno traje dva sata. Danas mnogi organizuju rođendane po tri, pa čak i četiri sata. Nisam za takvu vrstu proslava. Obično se takvi rođendani organizuju po restoranima ili kafanama, i to prvenstveno za odrasle, a tek onda za decu.


Isplanirajte rođendan i nemojte da dozvolite da se proslava upropasti jer niko nije umeo da prepozna kojim tempom ga deca proslavljaju i kako su tog dana raspoložena. Videćete, sve će biti kao podmazano, a i vi ćete biti opušteniji.

Evo kako izgleda struktura jednog rođendana:


1. Dolaženje bi trebalo da traje oko pola sata. Znam, to je nemoguće, uvek ima onih koji poprilično kasne (to im je prosto u krvi), i to je za animatora mali problem. Uglavnom, tih prvih trideset minuta bi trebalo da je opuštena atmosfera: deca pričaju među sobom, roditelji takođe, i sve je u fazi pripreme.

2. Glavni posao animacije i rođendana bi trebalo da traje oko sat i po, sa pauzama za sok i hranu. Tada animator produbljuje kontakt kroz animaciju i počinju igrice ili neki drugi program. Roditelji i odrasli su van ovih igrica, i bilo bi dobro da se ne mešaju u program. Uvek ima neki tata, pa i mama koji bi da se uključe u program, što je simpatično, ali nije dobro. Postoji vreme na rođendanu kada deca žele da budu van domašaja odraslih, da su samo "svoja" i da sebi dokazuju kako kao ekipa mogu da rade šta žele. Tu je animator, koji sve to kanališe, а ako nema animatora, već to rade mame i tate, gledajte da se što manje mešate, već inicirajte mališane da se kroz muziku i igrice sami zabavljaju. 

3. Završni deo rođendana i priprema za tortu i gašenje svećica je najvažniji deo rođendana. Završne igrice moraju da budu takve da svi pobeđuju, da je muzika u kulminaciji, i to tako što se stavlja blagi naglasak na slavljenika. Nakon toga je smirivanje, koje služi za gašenje svećica na torti. Gledao sam slavljenika koji je unesrećen jer mu je neko drugi pogasio svećice, gledao sam očajne mame koje su zaboravile tortu misleći da će to tata... Gašenje svećica mora da bude organizovano, jer je to jako važno za slavljenika. Postoje specijalne pesmice i igrice za ovaj trenutak.

Predrag Vuković Peđolino

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica