Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odviknite decu od samokritičnih misli

Glup sam, ne znam to, mrzim sebe, najbolje bi bilo da se nikada nisam... i druge samodestruktivne dečje izjave najbolje je odmah saseći u korenu, savetuju dečji psiholozi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prema njihovim rečima, negativno zaključivanje o sebi mnogo je gore od ostalih loših navika, poput grickanja noktiju, jer direktno napada detetovu ličnost i može da utiče na doživotno shvatanje samog sebe. Jer, nedostatak samopouzdanja, loše raspoloženje, depresija, otežano sklapanje prijateljstava i ljubavnih veza, loše ocene i neuspesi na poslu - samo su neke od štetnih posledica negativnih misli i rečenica koje upućuju na lošu sliku o sebi.

Povezane vesti

Stručnjaci upozoravaju roditelje da moraju da reaguju odmah i da naprave “plan akcije” kako bi pomogli detetu da prestane s lošom navikom.

Hvalite ih pred drugima. Ako čuju da prijateljima govorite da je sposobno ili dobro, naučiće da poštuju sebe. Kroz igru i smeh objasnite detetu da biste hteli da prestane sa samodestruktivnim komentarima. Ako ga čujete da govori da je glupo, odmah ga zaustavite i podsetite da treba pozitivno da misli. I na kraju, ako čuju vas da negativno govorite o sebi, ni oni ne mogu da budu mnogo drugačiji.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica