OVAKO ĆE DETE IMATI JAKE I ZDRAVE KOSTI: 3 stvari su ključne za pravilan razvoj, evo kako da postanu redovne navike

Pogledajte kako možete da ojačate kosti vašeg deteta!

Shutterstock

Često uzimamo zdravlje kostiju zdravo za gotovo. One se ne vide, ne mislimo o njima. Tek onda kada dođe do lomljenja kostiju postanemo svesni da je trebalo da mislimo o njima.

Najveći deo razvoja kostiju završi se do 20. godine, a kasnije se to mnogo usporava. Vremenom, naše kosti slabe. U tom periodu razvoja, važno je da deca jačaju kosti, a mi roditelji treba da se postaramo za to, tako što ćemo uključiti tri osnovne stvari - kalcijum, vitamin D i vežbanje.

1. Dajte deci hranu bogatu kalcijumom

Kalcijum je mineral za koji se zna da je osnova zdravih kostiju. Najviše ga ima u mlečnim proizvodima, nekim orašastim plodovima i semenkama, pasulju, zelenom lisnatom povrću. Ako niste sigurni kako da kalcijum uključite u detetovu ishranu, možete se posavetovati sa lekarom. Pogledajte koje namirnice su bogate kalcijumom.

2. Vitamin D je važan

Vitamin D pomaže telu da apsorbuje kalcijum. Kako deca generalno ne jedu mnogo hrane bogate ovim vitaminom, suplementacija je dobra opcija. O uvođenju suplementacije vitamina D popričajte sa lekarom. On će poboljšati i imunitet vašeg deteta!

3. Podstičite dete da vežba

Naši mišići jačaju onda kada ih koristimo. To važi i za kosti!

Sve aktivnosti, poput hodanja, trčanja, skakanja, penjanja naročito su važne za jačanje naših kostiju. Mišići i gravitacija stvaraju pritisak na naše kosti, a to ih osnažuje. Potrudite se da dete ima makar sat vremena dnevno neku aktivnost.

Svima su nam potrebni kalcijum, vitamin D i vežbanje. Ipak, za decu su oni od neverovatne važnosti, posebno u periodu ubrzanog rasta u pubertetu i par godina pre. Ovo su jednostavni koraci, a za razvoj deteta su neverovatno važni.

izvor: yumama