Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prelomi kod dece: Najvažnija pitanja o stavljanju gipsa i rehabilitaciji

U zimskom periodu naprsnuća i prelomi kostiju su veoma česta pojava. Kako izgleda saniranje, terapija i oporavak najmlađih kada dođe do neke od ovih povreda?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Najčešće povrede lokomotornog aparata su kontuzije ili nagnječenja, a u predelu zglobova distorzije ili uganuća i luksacije ili iščašenja. Kada dođe do narušavanja integriteta kosti, reč je o frakturi ili prelomu. U najvećem broju slučajeva, ovakve povrede se zbrinjavaju imobilizacijom - stavljanjem gipsa. Vremenski razmak od postavljanja do skidanja imobilizacije, proporcionalan je stepenu povrede.

Kod preloma dugih kostiju, imobilišu se dva susedna zgloba, da bi se obezbedila potpuna nepokretnost prelomljene kosti, što je prvi i najvažniji uslov za njeno srastanje. Neposredno po postavljanju imobilizacije, subjektivne tegobe - odnosno bol se značajno redukuje, a potom i skroz prestaje.

Zašto je važno da se obavi kontrola već sutradan?

Obično se sledećeg dana po postavljanju imobilizacije vrši kontrola "kako stoji gips". Zapravo, posmatra se kakva je cirkulacija u povređenom ekstremitetu. Pri suviše "stegnutom gipsu", ili na drugi način neadekvatno zbrinutom prelomu, nastupaju enormni otoci distalnih delova ekstremiteta (prstiju).

U tom slučaju, kao i ukoliko je težina preloma zahtevala „nameštanje“ pre stavljanja gipsa, vrši se rendgenska kontrola i preduzimaju druge potrebne radnje.

Vreme nošenja gipsa najviše zavisi od lokalizacije i težine preloma, a uticaj imaju i uzrast i opšte zdravstveno stanje povređenog

Koliko dugo treba nositi gips?

Vreme nošenja gipsa najviše zavisi od lokalizacije i težine preloma, a uticaj imaju i uzrast i opšte zdravstveno stanje povređenog.

Imobilizacija kod preloma je neophodna da bi se omogućilo srastanje kostiju. Vreme trajanja imobilizacije treba da bude optimalno, a to znači taman toliko da se stvori kalus - granulaciono tkivo (koje se razvija pri zaceljivanju rane) između krajeva slomljene kosti, ali ne i da dođe do kontrakture - ukočenja u susednim zglobovima.

Zašto je važno započeti rehabilitaciju odmah nakon skidanja gipsa?

U rehabilitaciji preloma najvažnije je vežbanje, da bi došlo do uspostavljanja pune funkcije povređenog ekstremiteta

Po skidanju imobilizacije, preduzimaju se mere čija će primena dovesti do toga da se povređeni deo tela vrati u funkciju. Pokret je osnova svake rehabilitacije, a on treba da bude progresivno doziran. Terapijsku meru pokreta, kao i drugih procedura - propisuje fizijatar, a u praksi sprovode terapeuti.

U najvećem broju slučajeva, po skidanju imobilizacije se primenjuje rashlađivanje (kao alkoholni oblozi, ili na drugi način).

U imobilisanom delu je sporija razmena materija, pa se tu nakuplja fibrin (protein koji učestvuje u zgrušavanju krvi), koji može da se organizuje u vlakna, što kao rezultat ima ukočenje zgloba. To je veoma često izraženo u zglobu lakta. Dokazano je da se često dešavaju ukočenja nepovređenog lakta ako se on imobiliše, tako da je potrebno sprovoditi terapiju čak i vremenski duže nego što je lakat „bio u gipsu".

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica