Mnogi roditelji muku muče sa decom jer sate provode pred ekranima. Tata po imenu Fil Mekenzi zato je odlučio da sprovede mali eksperiment, koji je imao iznenađujuće rezultate.

Kako je objasnio u snimku koji je objavio na Instagramu gde ga prati 400.000 ljudi, on je svojoj deci, četvorici sinova, na mesec dana zabranio da provode vreme uz telefone, televizor ili tablet, a i sam se iznenadio šta se sve promenilo nakon toga.

  1. Daleko manje su se svađali, a više su se igrali zajedno. Mnogo su se zbližili i postali su brižni jedan prema drugom.
  2. Mašta i kreativnost su im se znatno poboljšali. Bukvalno smo opsednuti time da vidimo kakvu će novu igru njihov mali mozak da smisli svaki dan.
  3. Pažnja im se značajno poboljšala, pa se sada mnogo više igraju igračkama. Ranije im je sve bilo dosadno posle dva minuta, čak i kada dobiju nove igračke. Sada se duže igraju i to je sjajno.
  4. Mnogo ih je lakše izvesti iz kuće, ranije je to bila borba, preklinjali bi za još pet minuta gledanja TV-a i to bila prava bitka. Sada se odmah spreme da izađemo.
  5. Sada zapravo sede i jedu. Ranije ih je sve ometalo, odbijali su da jedu i i nikada nisu mogli da sede mirno. Sada volimo da jedemo porodično.
  6. Imaju manje tantruma. I dalje ih imaju ponekad, ali daleko manje.
  7. Sada vole i rado čitaju, dok ranije to nikako nisu hteli, napisao je ovaj tata.

On je u opisu videa istkao da nikada nisu mislili da bi mogli da izdrže mesec dana bez ekrana, ali im je to donelo velike i neočekivane promene.

BONUS VIDEO:

Digitalna demencija kod dece TikTok/stricek_dusko

(Yumama/N. Z.)