Dok ceo proces traje i nekoliko godina, postoji pet faza puberteta za dečake. Pubertet obično počinje kasnije kod dečaka nego kod devojčica i obično počinje između 9. i 14. godine - iako se tajming uveliko razlikuje svakome. Tinejdžeri i će se fizički razvijati u određenim fazama, koje se često nazivaju Tanerovim fazama. Vaš pedijatar ili porodični lekar može utvrditi koju fazu vaše dete prolazi i da li se to očekuje za njegov uzrast. Evo opšte smernice o tome šta Taner faze uključuju:

  • Ocena se**ualne zrelosti : Te**si su mali, a f**us (pe**s) je sličan detetu. Nema sti**ih dlačica.
  • Ocena se**ualne zrelosti 2 : Te**isi rastu u zapremini i veličini. Pe**s je blago uvećan ili ga uopšte nema. S**otum postaje crven, tanji i veći. Nekoliko sti**ih dlaka postaje vidljivo, ali su poput paperja.
  • Ocena se**ualne zrelosti 3 : Te**isi nastavljaju da rastu u zapremini i veličini. Pe**s postaje duži, a s**otum nastavlja da se povećava. Sti**e dlake postaju tamnije i kovrdžavije i pojavljuje se više.
  • Ocena se**ualne zrelosti 4 : Te**isi nastavljaju da rastu. Pe**s takođe nastavlja da raste u dužinu i postaje deblji. S**otum raste i takođe potamni. Sti**e dlake su grube, deblje i kovrdžave poput kose odraslih, iako ima manje dlačica nego što ih ima odrasla osoba.
  • Ocena se**ualne zrelosti 5 : Te**isi su veličine odrasle osobe (veći od 20 mililitara zapremine). Mo**ice i p**is su odrasle veličine i oblika. Sti**e dlake su normalne distribucije i zapremine kod odraslih.

Znaci puberteta kod dečaka

Za dečake, pubertet počinje u proseku sa 11 godina, iako se početak već od 9. ili čak 14. godine i dalje smatra normalnim. Neki dečaci sazrevaju brže od svojih vršnjaka, a neke fizičke promene mogu biti postepenije od drugih. Brojne od ovih fizičkih promena su veoma lične. Kao roditelj, možda ih nećete primetiti, ali vaše dete hoće. Neka od njih mogu biti neugodna iskustva za njega i verovatno će mnogo toga zadržati u tajnosti. Evo šta možete očekivati.

Oblik tela

Spolja, možete primetiti da telo vašeg deteta počinje da raste. Ali neposredno pre nego što se to dogodi, može se malo ugojiti i izgleda kao da su mu preduge ruke i noge. Sledi skok rasta u visinu, često oko 13. Godine. Njegova ramena će se proširiti, a mišići će takođe razviti više definicije. On će postati primetno jači i to može iskoristiti tako što će započeti redovnu rutinu vežbanja, treniranja, bavljenja sportom.

Znojenje i akne

Lična higijena je verovatno jedna od najvećih promena za mlade muškarce. Pre puberteta, možda ih je bilo teško naterati da operu ruke ili se istuširaju, ali sada će morati da obrate više pažnje na ove stvari jer počinju da se više znoje i razvijaju telesni miris. Pitaće za antiperspirante ili brijanje dlaka ispod pazuha. Njihovi hormoni će takođe proizvoditi više ulja na njihovoj koži i mogu biti skloni aknama. Pubertet je savršeno vreme da ih upoznate sa dobrom rutinom nege kože .

Rast pen**a i te**isa

Prvi znak puberteta zapravo počinje rastom te**isa i s**otuma vašeg sina, koji će se više nego udvostručiti. Njegov pe**s i te**isi će takođe početi da rastu kako uđu u pubertet, kao i sti**e dlake. Pe**s počinje da raste u dužinu, a zatim u širinu. Otprilike jedna trećina muškaraca ima sitne biserne izbočine, zvane papule, na svojim peni**ma. Ove izbočine izgledaju kao bubuljice i normalne su i bezopasne, iako su trajne.

Noćne emisije i ere**ije

Kako se vaš tinejdžer razvija, oni mogu početi da imaju noćne emisije, ili "vlažne snove", u kojima ej**uliraju noću dok spavaju. Ovo se može desiti sa ili bez se**ualnog sna i potpuno je normalno. Razgovor sa svojim detetom o noćnim emisijama pre nego što se dogode pomaže da ono zna šta može da očekuje i da se nije slučajno pokvasio krevet. Dajte mu do znanja da je to samo još jedan deo puberteta i da će vremenom nestati. Nehotične ere**ije su još jedan veliki deo muškog puberteta i mogu se pojaviti u bilo kom trenutku, bez ikakvog razloga. Objasnite svom sinu da se to može dešavati neko vreme i da će verovatno imati malo kontrole nad tim, ali će steći veću kontrolu kako bude stariji.

Promena glasa

Glas vašeg deteta će se promeniti otprilike u vreme kada je njegov rast počeo malo da usporava. To se dešava zato što njegove glasne žice i govorna kutija (larinks) takođe dobijaju na masi. Pre nego što mu se glas potpuno promeni, može da pukne i da se uzdigne, brzo prelazeći sa visokog na nisko. Ovo može biti neugodno za njega, zato imajte na umu ovo i pokušajte da ne skrećete pažnju previše.

Rast grudi

Kada vašem detetu prvi put počne pubertet, tkivo dojki može malo nabubriti godinu ili dve, jer se neki od njegovih hormona menjaju u estrogen. Za većinu dečaka, ovo je privremeno i nije preterano, mada kod nekih dečaka može biti očiglednije, posebno ako su gojazni. Ako se područje grudi vašeg deteta čini preterano otečeno ili se otok pojavi pre puberteta ili kasnije u pubertetu, obratite se svom lekaru. Može postojati medicinski problem koji uzrokuje ovo oticanje, a ne hormoni iz puberteta.

Promene raspoloženja

Dečaci često imaju promene raspoloženja zahvaljujući hormonalnim, fizičkim i emocionalnim promenama koje doživljavaju. Budite strpljivi i prihatajte sve sa razumevanjem. I ovo će proći.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Devojčica od 4 godine ima svoju dnevnu negu lica TikTok/brookejeffymd