Deca od 8. do 12. godine nalaze se u periodu predadolescencije i njihovo ponašanje se očigledno menja. Iako je teško, roditelji bi trebalo da budu spremni na to.

Verovatno se pitate kada je vaša 'beba' izrasla u to malo nezadovoljno dete kom sve smeta i ne možete da verujete da je tako. Evo nekoliko znakova po kojima možete da prepoznate da je vaše dete na korak do puberteta:

Prijatelji su na prvom mestu

U vrtiću i u prvim razredima osnovne škole komunikacija i igra sa vršnjacima su samo radost i zabava, ali najvažnije mesto u svesti deteta i dalje zauzimaju roditelji. Međutim, kada u njihovoj svesti dolaze do izražaja vršnjaci, odnosi koji su sve teži, kada se formiraju grupe i pojavljuju se prijatelji i neprijatelji, prvi sukobi i slično, vreme je da se pomirite sa pubertetom koji polako kuca na vrata.

Teško se budi

Posle svih godina buđenja u zoru i skakanja po glavi, odjednom su došla druga vremena. Sada, da biste ujutru svoje dete izvukli iz kreveta, morate da uložite veliki napor. Glavni razlog za ove promene su hormoni.

Stručnjaci preporučuju da deca u ovom periodu treba da spavaju između 9 i 11 sati noću. Roditelji bi trebalo da im objasne da je san veoma važan u ovom periodu, pa možda ih i ubede da ranije odu na spavanje.

spavanje-dete.jpg
Shutterstock Dečak koji se buni zbog buđenja

Drži distancu

Roditelji sada ne samo da nisu na prvom mestu, već su dosadni, postavljaju previše pitanja i ništa ne razumeju u životu svoje dece. Zbog toga radije sede u svojoj sobi, ništa ne govore i prevrću očima svaki put kada ga nešto pitate ili iznesete svoje mišljenje. Zapamtite da je ovo normalna faza razvoja, da je privremeno i nemojte da se uzbuđujete previše. Koliko god ste uvređeni, pokušajte da pokažete ljubaznost i razumevanje tokom ovog prelaznog perioda, a dete će vam biti zahvalno na tome.

Postalo je stidljivije

Ovo se posebno primećuje kod devojčica. Sa oko 12 godina počinju da gube poverenje u sebe, stalno se upoređuju sa drugim devojčicama, tražeći mane i nedostatke u svom izgledu. Ovakvim promenama u ponašanju su podložni i dečaci, ali se te promene kod njih ispoljavaju drugačije i u starijem periodu.

Devojčica, dete, pubertet, tužna
Shutterstock Zamišljena devojčica

Stalno kuka i protivreči

Dete sada ima svoje mišljenje o svemu i spremno je da ga brani, a one stvari što su mu nekada prijale, sada izazivaju samo dosadu. A ako vas to previše nervira i ne možete da se pomirite sa tim što svoje dete ne možete da ubedite da sredi svoju sobu, možda će vam biti lakše kada shvatite da je ovo ponašanje normalno. Tako se ponašaju sva deca u predpubertetskom periodu. I što je najvažnije, i ovo će proći.

(Yumama)