Šta je psihogimnastika? Kao što je gimnastika korisna za skladan razvoj dečjeg tela, psiho-gimnastika je korisna za psihu. Ovo je skup specijalnih vežbi koje imaju za cilj razvoj emocionalno-voljne sfere, komunikacijske veštine, kao i borbu protiv različitih psiholoških problema.

Psiho-gimnastika pomaže deci: prilagođavaju se timu, sklapaju poznanstva i prijateljstva ; razumeti sebe, svoja osećanja i osećanja drugih; naučite da demonstrirate i razumete emocije; oslobodite se stidljivosti, gađenja, strahova i drugih nevolja; razvijaju maštu i kreativno mišljenje ; naučite da kontrolišete svoje pokrete.

Vredi raditi psiho-gimnastiku sa decom koja već razumeju uputstva i mogu da izvode vežbe - od oko 2,5-3 godine. Takvi časovi se praktikuju u vrtićima, razvojnim i psihološkim centrima, ali se mogu organizovati i kod kuće.

Glavna karakteristika psiho-gimnastičkih vežbi je da se izvode u obliku igre, pa ih sva deca, bez izuzetka, vole. Svaka vežba se zove etida i podseća na skeč koji deca glume. Često u pozadini svira odgovarajuća muzika. Pre početka časa vrši se kratko zagrevanje, koje je osmišljeno da se opusti, oslobodi dete i pripremi za igru. Objekti pažnje tokom zagrevanja mogu biti zvuci, glasovi, predmeti, nevidljiva okolina, ljudi, njihova odeća, emocije, kontakti i sl.

"Šta se promenilo u ovoj prostoriji?; "Koje zvukove možete da čujete na ulici, u susednoj sobi?"; "Zatvorenih očiju, pogodite ko je govorio?"; "Ko te je dodirnuo?"; "Ko te je prodrmao?"; "Koji predmet je najveći, najtopliji, najgrublji?"; "Ko je najsmešniji (najtužniji)?"; "Koje životinje su u ovoj prostoriji?"...

Iako među psihogimnastičkim vežbama postoje neke koje dete može da izvodi samo, većina njih je usmerena na uspostavljanje kontakta sa drugima i zajedničke aktivnosti. Zbog toga je teško potpuno se baviti psihogimnastikom kod kuće, a potrebno je, ako je moguće, uključiti nekoliko dece ili, čak i odrasle u igrice. Evo nekoliko korisnih vežbi koje imaju za cilj sveobuhvatan razvoj dece:

1. "Sunčani zeka" Svrha: ublažavanje napetosti mišića lica.
Odrasli kaže: "Hoćeš li da se igraš sa sunčanim zečićem? Sunčev zrak je pogledao u tvoje oči. Zatvori ih. Pretrčao je dalje preko lica, nežno ga mazite dlanovima po čelu, po nosu, po ustima, po obrazima, po bradi, nežno pogladite glavu, vrat, ruke, noge. Popeo se na stomak - pomilovao ga po stomaku. Sunčani zeka nije nestašna osoba, on vas voli, sprijateljite se sa njim. Sprijateljili smo se sa sunčevim zracima, duboko udahnuli i nasmejali se jedno drugom."

2. "Objekti koji govore" - Cilj: razviti kod deteta sposobnost da se identifikuje sa nekim ili nečim, naučiti decu da saosećaju.
Tokom igre deca preuzimaju različite uloge i opisuju svoje stanje, razloge svojih postupaka i svoj sistem odnosa sa stvarnošću. Prvo dete počinje: "Ja nisam Saša, ja sam lopta. Voleo bih da nisam samo jedne boje, već ukrašen zabavnim šarama. Voleo bih da me ne drže na žici, već da mi se dozvoli da slobodno letim gde god želim." Sledeće dete nastavlja: ​"Ja nisam Bora, ja sam lopta. Napravljen sam od gume i dobro naduvan. Deca su srećna kada me dodaju jedno drugom!" Odrasla osoba nudi nazive sledećih predmeta: kaput, autobus, sapun itd. Deca takođe nude svoje opcije.

3. "Mačka je naduvala loptu" Cilj: ublažavanje emocionalne i mišićne napetosti.
Deca su u opuštenom položaju, pretvaraju se da su naduvani baloni. Odrasla osoba kaže tekst: Mačka je naduvala balon (deca ispravljaju torzo, naduvaju obraze), A mače joj je smetalo: Prišao je i šapom - vrh! I mačka je probušila balon! Deca izduvaju obraze i izvode zvuk izduvaanja balona i vraćaju se u prvobitni položaj)

4. "Zagrli i mazi igračku" Cilj: zadovoljiti potrebe dece za emocionalnom toplinom i intimnošću.

Odrasla osoba donosi jednu ili više mekih igračaka u sobu, na primer, lutku, psa, medveda, zeca, mačku itd. Deca šetaju po sobi. Na znak se podele u grupe i odlaze do igračke koju bi želeli da pomaze. Prvo dete uzima igračku, grli je i govori joj nešto nežno i prijatno. Zatim igračku dodaje drugom detetu. On, zauzvrat, takođe mora zagrliti životinju igračku i reći ljubazne reči. Igra se može ponoviti nekoliko puta.

5. "Ja i moje raspoloženje" - Cilj: naučiti decu da prepoznaju i prihvate svoja osećanja i iskustva. Ova vežba koristi metod nepotpune rečenice. Zamolite dete da nastavi frazu: Srećan sam kada... Ponosan sam što... Tužan sam kada... Plašim se kada... ljutim se kad... Bio sam iznenađen kada... Kad sam uvređen... ljutim se ako... Jednog dana sam se uplašio...

6. "Vodič" - Cilj: naučiti decu da saosećaju i pomažu.
Odrasla osoba objašnjava da su svi ljudi različiti i da je nekima potrebna pomoć ljubaznih ljudi. Jedno dete se pretvara da je slepo, stavlja ruku na rame prijatelja – "vodiča" – i zatvara oči. "Vodič" pravi različite pokrete sporim tempom, kreće se po prostoriji, savladavajući prepreke. Dete zatvorenih očiju treba da prati pored njega. Tada deca menjaju uloge.

7. "Provali se u krug" - Cilj: pomoći da se testirate, prevaziđete stidljivost i pridružite se timu.

Dete koje ima poteškoća u komunikaciji se uzima po strani. Ostala deca stoje u krugu, čvrsto se držeći za ruke. Stidljivo dete mora da dotrča, probije krug i prodre u njega.

8. "Tvrdoglavo ogledalo" - Odrasli poziva decu da se zamišljaju rano ujutru u kupatilu, gde visi krivo ogledalo - ono ponavlja sve pokrete u obrnutom smeru. Ako igrač podiže ruku, ogledalo je spušta, itd. Možete igrati u parovima, menjajući uloge ili kao cela grupa, pri čemu svako smisli svoj pokret.

Psiho-gimnastika je veoma korisna aktivnost koja ne samo da može pomoći, već i jednostavno podići raspoloženje.

BONUS VIDEO: 

Koliko napreduje dojena beba za 15 nedelja TikTok/clairesamay

 (Yumama/T.A.S.)