Šta možete da uradite kada dete ide kod logopeda, ali još uvek nema napretka? Jedna mama je postavila to pitanje na portalu deca.mk:

"Majka sam četvoro dece, od kojih najmlađe ima manje od 4 godine. Ima problem sa govorom, već godinu dana ide kod logopeda i defektologa, ali nema poboljšanja. Sa drugim ljudima uopšte ne komunicira. Kada ga podstaknem da priča, onda će reći koju reč kao beba koja priča. Poslušan je kada mu naredite da nešto donese ili uradi. Uradili smo EEG i sve je u redu. Ima li mesta za brigu ili je samo lenj?"

Psiholog za decu i adolescente Hristina Stefanovska iz Makedonije (Udruženje "Harmonični svet") odgovorila je mami na portalu deca.mk:

"Čim idete ide na časove kod defektologa i logopeda, do sada ste morali da uradite procenu razvoja koja daje savete i smernice o razvojnim pitanjima.

Ono što u ovom trenutku možete da uradite je da razvijete stimulativno jezičko okruženje u njegovom prostoru za rast i razvoj. To znači daleko od bilo kakvog ekrana, stalno čitanje, pričanje priča i pesama, korišćenje audio slikovnica. Slušajte muziku i plešite u ritmu. Preporučujem i logopedski priručnik namenjen deci koja imaju teškoće u verbalnoj komunikaciji Slađane Trajkove, sa kojim možete da radite kod kuće." - napisala je psiholog.

BONUS VIDEO:

Negativni efekti upotrebe tehnologije na razvoj dece kurir televizija

(Yumama/T.A.S.)