Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plešite sa svojom bebom!

Pored toga što ples s bebom u naručju pomaže u uspostavljanju veze s njom, on se pokazao i kao veoma delotvoran u razvijanju ljubaznosti i saosećajnosti kod najmlađih.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svi želimo da naši mališani izrastu u ljude koje će drugi jednog dana smatrati dobrim ljudima i pravim prijateljima, saosećajnim osobama uvek spremnim da pomognu nekome, a rezultati istraživanja objavljeni u magazinu "Razvojna nauka" ukazuju da je to moguće postići plesom!

Ovo zanimljivo istraživanje izvedeno je na sledeći način: naučnici su plesali s bebama u naručju i, pri tome, gledali ih u lice, krećući se u ritmu muzike ili van ritma. Nakon što bi muzika stala, naučnici bi ispuštali marker koji su držali u ruci i posmatrali hoće li bebe posegnuti za njim i pokušati da ga dohvate i pruže svojim plesnim partnerima pomoć.

Povezane vesti

Utvrđeno je da čak 50 odsto mališana koji su u naručju naučnika skakutali u ritmu muzike želi da pomogne drugima. Takođe, naučnici su obratili pažnju i na to kako se ponašaju mališani koji su s naučnicima plesali van ritma muzike, a otkriveno je da svega 30 procenata njih želi da dohvati marker i tako pruži svoju pomoć. Takođe, mališani koji su se kretali ritmično brže su se saginjali ka markerima.

Stručnjaci su zato pomislili da bi muzika i ples mogli biti ključ odgajanja dece tako da postanu ljubazni i saosećajni ljudi.

Povezane vesti

"Jedna od teorija jeste da, kada se ljudi kreću u sličnom ritmu kao mi, češće ih smatramo prijateljima", istakla je dr Lorel Trejnor, autorka studije i profesorka psihologije na Univerzitetu "Mekmaster" ."Naše istraživanje, takođe, ukazuje i na to da je držanje bebe i kretanje s njom važno za formiranje veze."

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica