Izbirljiva deca stalno jedu manje povrća od svojih ješnih vršnjaka. Prve godine male dece su posebno teške, jer deca razvijaju više autonomije i počinju da imaju jaku volju i mišljenje o tome šta im je na tanjiru: „Sva deca prolaze kroz neku vrstu izbirljive faze u ishrani oko druge godine“, kaže Klazin van der Horst, istraživač ishrane u Univerzitet primenjenih nauka u Bernu u Švajcarskoj.

Delimično, problem počinje od rođenja. Bebe su prirodno privučene slatkim ukusima (poput majčinog mleka) i slanim, kaže Pauline Emmett, naučnica za ishranu sa Univerziteta u Bristolu, koja dodaje da „nisu toliko oduševljeni kiselim i gorkim ukusima“, koji se mogu pojaviti u voću i povrću. Posebno je verovatno da će zeleno povrće imati gorke note, zbog čega se šargarepa često lakše jede od kelja.

Cenjenje kiselih i gorkih ukusa se vremenom uči, kaže Emet, ali neka deca se prirodno bore s tim više od drugih. Jedna studija iz 2017. sa Univerziteta Ilinois u Urbana-Champaign otkrila je da su dve varijante gena povezane sa ukusom gorkog ukusa češće kod izbirljivih predškolaca. „Geni koji su povezani sa ukusom ili hemosenzornom percepcijom mogu igrati ulogu“ u tome kako deca jedu, kaže glavna autorka studije Nataša Čong Kol, koja je sada istraživač ishrane na Medicinskom koledžu Bejlor. „Što bi trebalo da pruži malo olakšanja roditeljima. Nisu oni krivi!"

Istovremeno, dodaje Kol, mnoga istraživanja su pokazala da roditelji mogu pogoršati izbirljivu ishranu.

Pojedi sve iz tanjira

Najveći problem je pritisak na decu da jedu ono što je pred njima. Studije su povezale kontrolu ponašanja tokom obroka, uključujući podsticanje dece da jedu više i korišćenje hrane kao nagrade. Naravno, roditelji mogu vršiti pritisak na svoju decu jer odbijaju večeru. Ali istraživanje ukazuje na „začarani krug“, kaže Kol: deca su nervozna oko svoje hrane, mame ih i podmićuju da jedu; deca uče da mrze obroke.

Studija hiljada porodica u Ujedinjenom Kraljevstvu podržala je ovu ideju. Ako je dete bilo „izbirljivo“ sa 15 meseci — i ako je majka deteta rekla da je veoma zabrinuta zbog toga — to dete je imalo mnogo veće šanse da bude „veoma izbirljivo“ sa tri godine nego da majka nije bila zabrinuta.

Studije nisu pronašle dosledne dokaze da izbirljiva ishrana dugoročno utiče na rast deteta. „Neće gladovati“, kaže Kol. Ona dodaje da u retkim slučajevima deca imaju toliko ograničenu ishranu da je njihovim porodicama potrebna pomoć lekara, ali će deca sa izbirljivošću prema povrću to uglavnom sama prerasti.

Ne pritiskajte ih, ne ustajte da na brzinu napravite sendvič i svakako ih nemojte podmititi desertom ili slatkišima.

Izbirljivost nema definiciju

Vaše dete bi takođe moglo biti manje izbirljivo nego što mislite. Jedna studija o kineskim bebama i maloj deci otkrila je da se opisi roditelja izbirljivih navika u ishrani njihove dece ne poklapaju sa stvarnošću, a deca opisana kao izbirljiva jela su koliko i deca koja nisu izbirljiva. „Često se ne nalaze jasne razlike u unosu hranljivih materija“ između navodno izbirljivih i neizbirljivih mališana, kaže van der Horst. Nemamo čak ni objektivnu definiciju izbirljivog deteta; većina studija se oslanja na percepciju roditelja.

Saveti za roditelje

Bez obzira na to koliko je vaše dete zaista izbirljivo, stručnjaci imaju savete za podsticanje dece da jedu raznovrsnu ishranu - uključujući zeleniš.

  • Čim bebe počnu da jedu čvrstu hranu, oko šest meseci, trebalo bi da ih izložite različitim ukusima i teksturama, kaže Emet. Ne brinite ako se mršte. Čekajući još nekoliko meseci da bebama date voće i povrće, biće im teže da nauče da vole te ukuse.
  • Kada deca postanu starija, neka pomognu u biranju povrća u prodavnici, kaže van der Horst. Takođe je dobra ideja da ih uključite u odabir recepata i pripremu hrane i ograničite užine kako biste osigurali da vaše dete dođe za sto gladno.
  • U vreme obroka, kad god je to moguće, sedite sa svojim detetom i jedite istu hranu koju želite da ono jede. „Ne možete očekivati da nauče kako da jedu pravilno ako nemaju primer“, kaže Emet. Kol je takođe uporan u tome: „Jedna porodica, jedan obrok“, kaže ona. „Svi treba da jedu istu stvar.” Možete učiniti obroke prilagođenijim deci tako što ćete početi sa malim porcijama i ponuditi izbor na tanjiru, kao što je dva povrća umesto jednog.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Naučite dete da gricka povrće TikTok/adamyfam