Svi se ozarimo kada čujemo dete koje peva, pevuši dok se igra, obraduje se i zapeva kad pustite njegovu omiljenu pesmu. Osim što je znak srećnog deteta, pevanje i muzika stimuliše desnu hemisferu mozga deteta dok pokušava da prepozna melodiju, razume jezik i ritam.

Zašto deca treba više da pevaju

Pevanje im pomaže da razviju prostornu svest i poboljšava prepoznavanje slika i reči. Muzika stimuliše detetove sposobnosti i leve hemisfere mozga kao što su osećaj za vreme, numeričke veštine i izražajniji jezik.

Evo kako muzika razvija mozak deteta.

1. Pomaže kod čitanja

Gledajte svoje dete dok peva pesme za decu. Da li može da identifikuje početak, sredinu i kraj melodije i muzičke fraze? Kada to rade uspešno, to označava razvoj njihove sposobnosti da čuvaju zvučne sekvence i analiziraju složene zvukove, što su osnovne veštine za čitanje. Istraživanje koje je sproveo Univerzitet u Londonu pokazalo je da su deca koja su u stanju da pamte tonove ranije počela da čitaju. Dakle, dok odlučujete o vrstama pesama koje ćete slušati sa svojim detetom, razmislite o nekim pesmama koje zahtevaju korišćenje njihovih sposobnosti sekvenciranja.

2. Razvija govor

Pevanje nekih pesama ima efekat usporavanja zvukova govora što može pomoći vašem detetu da identifikuje slog u svakoj reči. Pevanje takvih pesama daje vašem detetu vremena da dešifruje zvuke govora. Takođe možete odštampati stihove na papiru velikim fontovima kako biste im pomogli da identifikuju slog i reči koje pevaju.

3. Poboljšava pamćenje

Korišćenje muzike za pamćenje važnih tabela kao što su abeceda, dani u nedelji, meseci u godini i tablice množenja takođe je od koristi za predškolce. Ovo je vreme kada je desna hemisfera mozga malo ispred leve u razvoju.

Iako im je skoro nemoguće da shvate teške matematičke koncepte, oni su u ovom trenutku najspremniji za učenje napamet. Korišćenje muzike za poboljšanje njihove sposobnosti da pamte ove zadatke čine lakim i zabavnim! Štaviše, pevanje takođe poboljšava kratkoročno pamćenje jer se često uči pesmica pomoću sećanja i vežba ponavljanjem.

4. Muzika utiče na povezivanje

Pored kognitivnog razvoja, pevanje je odličan način da se roditelji povežu sa svojom decom. Izaberite pesmice koje oboje volite, naučite najdražu svog deteta i pripremite se da ćete je ponavljati beskrajno mnogo puta. Kako rastu, upoznajte ih sa vašom omiljenom muzikom, i tako gradite odnos pun razumevanja i poštovanja.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Tea Tairović peva sa detetom instagram/tea_tairovic