U medijima se pojavila užasna vest da je trogodišnje dete stradalo u požaru u naselju Železnik u Beogradu, a da je pritom ostavljeno samo kod kuće. Dilema mnogih roditelja jeste kada smeju da ostave dete samo u kući ili stanu. Prema zakonu u Srbiji zabranjeno je bez nadzora ostavljati decu predškoslkog uzrasta, što znači da deca mlađa od 7 godina ne smeju da ostaju sama kod kuće. Ova granica je veća za decu u inostranstvu, pa je tako u Americi donesen pravilnik prema kojem decu mlađu od 12 godina ne bi trebalo ostavljati samu kod kuće, osim samo na kratak period, deca do 16 godina ne bi smela biti sama tokom noći, dok bebe i mala deca nikada ne bi smela biti prepuštena sebi. Ovaj pravilnik naišao je na mnogobrojne kritike tamošnjih roditelja jer se u tom slučaju mamama i tatama oduzima pravo da sami procene da li je dete spremno na samostalan boravak kod kuće.

Bez obzira da li dete ima 10 ili 12 godina, od starosne dobi važnije je proceniti koliko je dete samostalno i spremno da samo ostane kod kuće - to je obaveza roditelja. Pre nego što ostavite svoje dete kod kuće, razmotrite ove suštinske varijable koje su jedinstvene za više situacija:

 • Koji je nivo fizičke i emocionalne zrelosti vašeg deteta? Deca različitog uzrasta će imati različite nivoe zrelosti, ali čak i deca istog uzrasta mogu se razlikovati u sposobnostima.
 • Koliko je vašoj deci prijatno da budu prepušteni sami sebi ? Pre nego što budu ostavljeni sami kod kuće, deca treba da budu u skladu sa tom idejom.
 • Koliko dugo planirate da ih ostavite same? Razmislite o vremenu kada će vaše dete biti samo - sat, nekoliko sati itd. struka preporučuje da se prvih nekoliko puta dete ostavlja samo isključivo na par minuta.
 • Ima li mlađe braće i sestara koje treba uzeti u obzir? Ako će se od vaše dece (dece) tražiti da se staraju o mlađoj braći i sestrama, to dodaje još jedan nivo odgovornosti.
 • Koliko je bezbedno vaše susedstvo? Opšta bezbednost mesta gde živite može uticati na vašu odluku.
 • Da li dete zna da reaguje u izazovnim situacijama, da pozove telefonom, da se skloni na bezbednije mesto?
 • Da li dete zna koja su jasna pravila i zabrane, odnosno šta ne sme da radi jer to može ugroziti njegovu bezbednost?

Saveti za ostavljanje deteta samog kod kuće

Ako ste nervozni zbog toga što svoju decu ostavljate samu kod kuće, najbolji način da ublažite anksioznost je da učinite svoj dom što sigurnijim kako biste sebi (i svojoj porodici) pružili mir. Isprobajte ove savete:

 • Napravite listu kontakata za hitne slučajeve. Zapišite brojeve telefona za hitne slučajeve (policija, hitna, vatrogasci itd.) i nekoliko (pouzdanih) ljudi pored vas koje vaša deca mogu pozvati u hitnim slučajevima.
 • Pokažite deci kako da zaključaju sva vrata. Ovo je važno za ostanak u kući i za hitne slučajeve.
 • Podsetite ih da ne uključuju mikrotalasnu rernu ili šporet dok vas nema. Najbolje je izbegavati opasnost od požara; umesto toga ostavite pripremljenu hranu ili zamolite da jedu hranu koja ne zahteva zagrevanje.
 • Zamolite komšiju od poverenja da ih provere. Zamolite nekoga koga vaša deca već poznaju ili vam je poznata da ih provere dok vas nema.
 • Ako nemate drugog izbora osim da ostavite decu bez nadzora na duže vremenske periode, možda bi bilo vredno uložiti u sistem kućne bezbednosti, posebno onaj sa video mogućnostima.

Poseban oprez na stariju decu koja čuvaju mlađu decu

Ako je više dece u kući, možda ćete se zapitati da li starija deca mogu da čuvaju svoju mlađu braću i sestre, rođake ili komšije. Čak i ako ste utvrdili da jedno dete može da ostane samo kod kuće, da li to znači da može da nadgleda drugu decu? Većina država nema minimalni uzrast za čuvanje dece, pa opet, morate uzeti u obzir nivo zrelosti, udobnost i spremnost vašeg deteta.

Pre nego što ostavite svoje dete kod kuće da čuva drugu decu, poželećete da razmislite o istim pitanjima (istaknutim iznad), plus razmotrite sledeće:

 • Da li vaše dete može da bude zaduženo za drugu decu? Neka deca su odlične u čuvanju, dok neka nisu dovoljno samostalna i spremna da preduzmu odgovornost.
 • Da li vaše dete može mirno da se nosi sa hitnim slučajevima? Iako se nadate najboljem, krize ili problemi se mogu pojaviti dok ste odsutni. Neka deca su sklonija da ostanu mirna od druge.
 • Da li je vaše dete spremno da se nosi sa takvom odgovornošću? Najbolje je da dete ne forsirate tako veliki korak. Umesto toga, želite da vaše dete bude spremno za zadatak.
 • Da li se vaše dete oseća prijatno da odgovara za bezbednost druge dece? Deca moraju znati protiv čega se suočavaju i biti spremna na takvu obavezu.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

DETE (3) IZGUBILO ŽIVOT U POŽARU: Stravična tragedija u Železniku, veliki broj vatrogasaca na terenu Kurir TV