Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

25 REČI KOJE TREBA DA ZNA DETE SA DVE GODINE: Ako mu nedostaju u govoru, potreban je savet logopeda

25 reči koje treba da zna dete sa dve godine - ako većina od navedenog nedostaje u rečniku dvogodišnjaka, posavetujte se sa logopedom.

 25 reči koje treba da zna dete sa dve godine. Izvor: Shutterstock

Američki naučnici su još 1989. godine sproveli istraživanje o redosledu po kome dete uči svoj maternji jezik i sastavili listu od 310 najvažnijih reči koje dete od 1 do 3 godine prvo nauči. Ovo istraživanje ostaje osnova za proučavanje dečjeg govora i danas, dajući podsticaj novom radu psihologa i lingvista.

Prema zapažanjima savremenih stručnjaka, do 3 godine prosečno dete zna 150 reči sa ove liste (odnosno, razume njihovo značenje i može da ih reprodukuje barem na svom "bebećem" jeziku). Opseg od 75 do 225 reči se takođe smatra normalnim.

Trebalo bi da budete oprezni ako do 3 godine dete koristi 50 ili manje reči. Američki naučnici sastavili su listu od najmanje 25 reči koje dete treba da aktivno koristi do 2 godine, a najviše do 2,5 godine. Profesorka Lesli Reskorla veruje da ako dvogodišnje dete ne koristi većinu ovih reči, njegov govorni razvoj se može smatrati otežanim i u tom slučaju roditelji bi trebalo da se posavetuju sa logopedom.

Sastavili smo sličnu listu srpskih reči koje se obično pojavljuju prve u govoru dece. Većina njih se sastoji od udvostručavanja identičnih slogova – takve konstrukcije dete najlakše savlada.

1. mama
2. tata
3. tetka
4. seka/bata
5. deda
6. dada
7. ćao ili pa-pa
8. da
9. ne
10. daj
11. ajde
12. kaka
13. piškim
14. spavam (pa-pa)
15. jedem (njam-njam)
16. auto (brm-brm)
17. beba
18. voda
19. ja
20. boli
21. pas (av-av)
22. mačka (mijau)
23. ide
24. tu ili to
25. gde

Navedene reči pokrivaju osnovne pojmove koje dete koristi u svakodnevnom životu. Mnoge od njih su onomatopeje: iako se preporučuje da se deca odmah uče "punim" rečima, većini dece je lakše da nauče da povezuju pojavu psa sa onomatopejom "av-av".

Kao privremena faza, upotreba onomatopeje u govoru deteta je sasvim prihvatljiva, ali je važno da dete kasnije koristi kompleksnije reči. Naravno, "početna" lista svake bebe može biti drugačija, ali osnovni skup značenja za većinu dece ostaje nepromenjen. Na osnovu ovog rečnika, beba može da formira rečenice.

Veruje se da bi dete trebalo da bude u stanju da sastavi fraze od 3-4 reči do 2,5 godine. Ako otkrijete da je rečnik vašeg dvogodišnjaka manji od navedenog, to ne znači da beba neće savladati govor. Ali ova činjenica bi trebalo da bude signal da morate obratiti posebnu pažnju na ovu oblast i svakako razgovarati o situaciji sa svojim lekarom. Poteškoće u usvajanju govora mogu biti povezane sa problemima na drugim "teritorijama", kao što je oštećenje sluha.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:35
MUCANJE JE IZLEČIVO! Logoped objasnio kako funkcioniše terapija i koliko vremena je potrebno da se govor vrati u normalu
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

25 REČI KOJE TREBA DA ZNA DETE SA DVE GODINE: Ako mu nedostaju u govoru, potreban je savet logopeda

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica