Danas je sve većem broju dece potrebna pomoć logopeda. Kako objašnjava master logoped Ana Celić za Index.hr, roditelji određenim postupcima mogu unaprediti, ali i značajno otežati razvoj deteta.

"Smanjena komunikacija sa najbližim okruženjem, najčešće roditeljima, uz preteranu izloženost medijskim sadržajima u kojima je dete izolovano od spoljašnjih iskustava, otežava razvoj jezičkog razumevanja, a samim tim i jezičku produkciju, odnosno govor. Takav neprirodan odnos čini decu podložnom razvoju jezičkih i govornih poteškoća", objašnjava Celić.

"Roditelji mogu, posebno u ranom detinjstvu, umnogome doprineti uspešnom razvoju jezika i govora, ali, nažalost, i otežati. Osim što nemaju dovoljno vremena za razgovor sa detetom, često se dešava da roditelji ispravljaju detetov govor umesto da slušaju šta im dete govori", kaže logoped.

Kako dodaje, roditelji često remete dinamiku razgovora prekidajući, tražeći od deteta da tačno ponavlja, što dovodi do povlačenja u komunikaciji. Ispravan način podsticanja bio bi da se detetu ponudi dobar govorni model, odnosno da pogrešno izgovorenu reč ponavlja sporije i sa više naglaska kako bi dete lakše uhvatilo pravilan izgovor.

Deca se često oslanjaju na gestove u komunikaciji. Logoped naglašava da roditelji, uz logopede, mogu podsticati razvoj govora od malih nogu, na više načina.

"Čak i odrasli koriste gestove kada govore. Za decu, gestovi mogu samo da pomognu i ojačaju razvoj jezika i govora. Najosnovniji gestovi kao što su "Daj", "Još", "Jedi", "Pij", "Gotovo" zajedno sa klasičnim "Zbogom", "Poljubi" i demonstrativnim gestovima umnogome olakšavaju komunikaciju. Uloga gestova nije da zaustave govor, već da olakšaju komunikaciju dok dete ne bude spremno da izgovori određene reči'', kaže Celić.

Na primer, gest "Još" može da se koristi prilikom ljuljanja, hranjenja, prolaska, u bilo kojoj aktivnosti u kojoj dete želi da ponovi određenu radnju i motivisano je da komunicira.

(Index.hr/Yumama)

BONUS VIDEO:

Negativni efekti upotrebe tehnologije na razvoj dece kurir televizija