Čak i najležerniji roditelji ponekad dođu do svojih granica kada je ova tema u pitanju. Nepotreban pritisak i strah od neuspeha mogu se brzo proširiti sa roditelja na dete.

Prelazak na nošu je često emocionalno zahtevan: neki roditelji se znoje samo pri pomisli na to, drugi jedva čekaju da im dete konačno prestane da nosi pelene. S druge strane, neka deca od malih nogu traže samostalnost, dok je drugima potrebno mnogo više vremena da budu spremni da se odreknu pelena. Treba prihvatiti činjenicu da je ovo proces koji se zasniva na njihovom individualnom fizičkom razvoju, koji poverenjem treba da podržimo i ojačamo.


Zašto je Montesori toliko inspirativan kada je reč o odvikavanju od pelena? Upravo jer pomaže roditeljima da deci daju više poverenja i nezavisnosti. Učenje Marije Montesori je za tretiranje dece sa poštovanjem i fokusiranje na njihovu individualnost. Cene ga brojni edukatori širom sveta jer promoviše kvalitete kao što su samoopredeljenje, samopouzdanje i dobre komunikacijske veštine. Tako roditelji umesto da tvrde da sve moraju da kontrolišu, mogu da se fokusiraju na podršku deci kada su im je potrebna.

Osnvni elemetni ovakvog pristupa vaspitanju, pa i procesu odvikavanja od pelena, jestu ophođenje prema deci sa poštovanjem, uvažavanje njihove slobode i nezavisnosti, zatim individualnosti. Dajte deci vremena i prostora za istraživanje i učenje novih stvari - ovaj proces kod nekoga traje mesec dana, a nekima će trebati meseci. Prihvatite to, bez poređenja s drugom decom. Pratite dete, posmatrajte razvojne korake i reagujte na njih umesto da pokušavate da ih vi kontrolišete. Koristite jezik odraslih u svemu, pa tako i u odvikavanju od pelena, bez tepanja ili kritike.

BONUS VIDEO

"MAJSTORI ODLAZE, A DECA UPISUJU GIMNAZIJE" Stručnjaci za Kurir TV: Posao se lako nalazi, zarada je dobra, A MLADI NI DA ČUJU Kurir TV

Izvor: Yumama