Jedno od pitanja koje veoma često postavljaju roditelji jeste da li određeni sport može da utiče na rast deteta. Profesor fizičkog i stručnjak za lečenje skolioze i kifoze Šrot metodom Miroslav Perčić objasnio je za portal Yumama šta sve treba da se uzme u obzir pre nego što se odlučite da dete upišete na sport, posebno za uzrast do 7 godina.

Rast deteta je regulisan različitim uticajima, koji mogu biti endogeni i egzogeni. U endogene uticaje spada: genetsko nasleđe, pol, rasa i endokrine žlezde, dok u egzogene spadaju: klima, ishrana, fizička aktivnost, socijalno-ekonomske prilike, psihički faktor. Znamo da genetske predispozicije utiču i do 70 odsto na razvoj brzine, izdržljivosti.

Ishrana je jedan od bitnijih egzogenih faktora koji utiču na rast deteta, tako da ako slabo nutritivna ishrana ne traje dugo, organizam ima mogućnost da kasnije nadoknadi i nastavi pravilan rast.

Još uvek nije naučno dokazano da bavljenje određenim sportom može da utiče na rast dece. Ono što se sigurno zna da je fizička aktivnost poželjna, posebno za pravilan razvoj dece i smanjenje lošeg držanja tela i određenih deformiteta kičmenog stuba. Navike koje se stiču u ranom detinjstvu ostaju trajne i za kasnije.

sport.jpg
Shutterstock deca na sportu

Sa druge strane postoje sportovi koji mogu da uspore rast dece, kao na primer: dizanje tegova, gimnastika, balet... Dizanje tegova nije preporučeno pre završetka puberteta, jer veliko opterećenje na zglobove i mišiće usporava njihov rast. Ovde mislimo na dizanje velikih težina.

balet.jpg
Shutterstock 

Balet je dobar za umereno bavljenje, međutim zbog ograničenja u ishrani i stalnog vođenja računa o kilaži može uticati na usporeniji rast.
Sve ovo gorenavedeno ne bi trebalo da vas odbije da upišete dete na neki sport, jer dok je opterećenje umereno i u rukama je stručnog lica "kretanje je lek“ kako glasi latinska izreka.

Sportovi koji se preporučuju deci do 7 godina su osnovni: atletika (kraljica sportova), gimnastika, plivanje, rvanje... U ranom periodu to se implementira kroz igru da bi deci bilo zanimljivo, podsticano orjentistički i takmičarski.

Ovi sportovi se pre svega preporučuju zato što oni u sebi sadrže osnove motoričkog kretnja: trčanje, guranja, promene pravca kretanja koje, kasnije kada krene usmerenje ka sportovima, dobija pun izražaj. Neretko imamo slučajeve da neki profesionalni sportisti ne znaju pravilno da trče, pa tek u zrelom dobu uče pravilno izvođenje pokreta da bi poboljšali performanse.

(Yumama/Miroslav Perčić)