Horoskopski znak u velikoj meri određuje način ponašanja deteta i to od njegovog rođenja pa sve do odraslog doba. Sa osobinama mališana rođenih u znaku Ovna upoznaje nas astrolog Tatjana Drobac

Evo šta ona kaže o odgajanju dece u horoskopskom znaku Ovna:

0-2 godine

Beba rođena u znaku Ovna trpi jak uticaj Marsa, pa će se to najviše odraziti na mišiće - tonus mišića može da bude malo napet. Žudeće za pokretom dokle god ne bude sposobna za samostalno kretanje, a opušta se ako joj - kao da vežba, lagano pokrećete nožice i ručice. Voli duge šetnje, ali sa pogledom iz kolica ili nosiljke, tako da može da prati vaše i kretanje svega oko vas.

Promene ambijenta su joj baš potrebne, jer čim oseti dosadu - tražiće da budete aktivni. Kod malih Ovnova se brzo formira krupna motorika, pa dok druge mame budu "elegantno šetale" sa svojom dečicom koja su tek prohodala, vi ćete sigurno da trčite. Najbolje je da vašem čedu nabavite neku spravu na kojoj će samostalno da isprobava i razvija svoje sposobnosti (u dvorištu ili stanu).

Za ove mališane je značajna ishrana bogata proteinima, mada veoma vole i kombinacije sa povrćem. Izbegavajte komplikovana serviranja, pošto nemaju mnogo vremena za jelo. Važno je da im hrana obezbedi energiju i da se osećaju zdravo. Pošto ritam dana uglavnom sami diktiraju, nemojte nastojati da po svaku cenu formirate dnevni raspored iz priručnika, već sledite svoje dinamično dete. Potreba za snom, ako je bilo dovoljno aktivno u toku dana, sasvim je dobra. Spavaće loše samo ako nije imalo gde i kada da zadovolji svoju potrebu za kretanjem. Garderoba treba da bude iznad svega funkcionalna, da ne sputava, a obuća udobna i zdrava.

beba-keks.jpg
Shutterstock Beba jede

2-4 godine

U ovom periodu, osim najjačeg uticaja Marsa, počinje da se ispoljava i uticaj egzaltiranog Sunca. Vaš mali Ovan će biti jako radoznao. Jedina razlika između njega i ostale dece biće u tome što svi vaši odgovori, enciklopedije i sve slike sa računara ovog sveta neće moći da zamene potrebu da sve isproba i utvrdi sopstvenim iskustvom. Želeće da dodirne životinje, da biljkama isproba miris, a često i ukus. Zato vaša pažnja mora da bude stalna, da uvek budete blizu mališana.

Socijalizacija u ovom periodu je jako važna, a vaše dete će - ukoliko oseti da ga ne poštuju i ne uvažavaju u društvu vršnjaka, ponekad na sebe da skreće pažnju i na grub način. Voli da se takmiči, a najveći izazov će biti da ga naučite da prihvati poraz. Najveći neprijatelj vaspitanja su mogući znaci ispoljavanja agresije i tvrdoglavosti. Kako bi simbolika planeta koje utiču na pripadnike ovog znaka bila ispoljena na kvalitetniji način, potrudite se da vaše dete tretirate kao malog sportistu, napravite mu izložbu radova u sobi, uručite mu "diplome"…

S obzirom na veliku vitalnost, neka hrana i san budu prilagođeni detetu i njegovom osećaju. Kupite detetu modernu odeću, a ono će samo da bira boje koje voli. Siguran izbor je crvena, kao i ležerna odeća sa natpisima.

Dete, igračke, kockice, devojčica
Shutterstock Devojčica sklapa kockice

4-6 godina

Učenje malog Ovna će zahtevati dosta truda. Umesto slika, najbolje će da uči i pamti ako mu pokažete reku, brdo, životinju, vrstu drveta. Učite u šetnji, budite kratki i precizni u odgovorima na sva njegova pitanja. Ne pokazujte umor i slabost, jer su malim Ovnovima roditelji uzor, pa će vaš uticaj biti manji ako ste nezainteresovani ili odsutni. Ovi mališani imaju jasnu logiku i dobru memoriju. Najlakše nauče brojeve i matematičke pojmove, i to kroz igru - brojeći svoje skokove, drveće uz put…

Najveću pažnju im privlače priče i dečji filmovi o avanturama, epskim likovima, čuvenim vitezovima. Priče moraju da imaju jasnu pouku i da u njima dobro pobeđuje loše. Ne treba forsirati teme koje ih ne interesuju, jer će tako da se probudi buntovni deo ličnosti, koji baš u ovim godinama počinje da se pomalja. Još je važnije pokazati interesovanje za ono što ih zanima.

U ovom uzrastu, mali Ovan počinje da pokazuje liderske sklonosti, želi da bude glavni u društvu. Usmerite ga na trud, kako bi bio najbolji u sportu ili vrtiću, ili zvezda predstave za roditelje. Ne olakšavajte mu i ne pomažite mnogo, jer će najveću draž za njega da ima samostalna pobeda. Budite najvatreniji navijač svom malom Ovnu, i to od srca.

(Yumama)